Vino de Pago VP

Vino de pago to z definicji mikroapelacja, która należy tylko do jednego producenta, a parcela, na której rosną krzewy, musi wyróżniać się unikalną geologią i klimatem. Aby producent mógł używać statusu VP, musi udowodnić najwyższą jakość produkowanych win w ostatnich 10 latach, przygotować szczegółowe analizy geologiczne swoich działek, wykazać się sukcesami rynkowymi i uznaniem krytyków, a wina muszą przejść ocenę przez specjalną komisję. Jak widać, są to kwestie w znacznej mierze subiektywne. Poza tym, że grona muszą pochodzić z określonego miejsca, również proces winifikacji musi być oddzielony od win etykietowanych innymi apelacjami.

Obecnie status VP przysługuje 17 producentom działającym w pięciu regionach Hiszpanii: Aragonii, Kastylii–La Manchy, Murcji, Nawarze i Walencji – @Winicjatywa

Wyświetlanie wszystkich wyników: 5