Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
From Black to White …. dosłownie, wśród starych krzewów Rondinelli zaobserwowano unikalne zjawisko, na krzakach trafiają
się kiście całkowicie pozbawione barwnika. Enolog postanowił zrobić swoisty eksperyment… Eksperyment jak najbardziej udany.
Rześkie przyjemne wino o jasnym kolorze z zielonkawymi i żółtymi nutami.
Nos pełen aromatów białych kwiatów , owoców, w tle akacja mięta , róża , czarny bez , wanilia.
Wspaniale zrównoważone o średnim ciele z podkreśloną mineralnością , wino białe z dużym potencjałem do dalszego dojrzewania.
Degustowaliśmy także starsze roczniki , świetnie znoszą upływ czasu.
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Oseleta – pewne dziedzictwo regionu Valpolicella, długowieczne wino o dużym ładunku tanin, (konieczna dekantacja),
początkowo wino o dość surowym charakterze, zamknięte i rustykalne, po dłuższym czasie otwiera
się imponując trochę oldschoolowym charakterem. Aromatyczny zapach, chrupiący, mineralny, natychmiastowe nuty czerwonych owoców
runo leśne: borówka, porzeczka, dzika jeżyna z niuansem grafitu i ziemi.
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.
Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.