Podstawowe wino z pod znaku Planeta, bardzo udane cuvee. Jest pikantne i chłodne na podniebieniu, z rześkimi czerwonymi i niebieskimi owocami jagodowymi na rdzeniu o pikantnej kwasowości. Finisz jest perfumowany i niezwykle świeży, wciąż lekko taninowy, ale soczysty.
Dobry autentyczny Sycylijczyk! Świetne wino w kategorii cena/jakość. Warte spróbowania !!!
Wyjątkowy , gorący sycylijski merlot, chyba najlepsze wino jednoszczepowe od Cusumano, urzekające nuty śliwkowo wiśniowe, delikatne słodkawe taniny……… na zdrowie !
Kolejne dobre wino spod znaku Cusumano. Głęboka czerwień, nos pełen dojrzałej śliwki, lukrecji, z nutą przypraw, wino zrównoważone pełne słońca. Długie i eleganckie. Miłośnicy australijskich shirazów będą zachwyceni ! POLECAMY
100 % Nero d’Avola , wino nazwane na cześć Lago di Disueri, jeziora w prowincji Caltanissetta w środkowej Sycylii.
Głęboki rubinowy kolor z fioletową obręczą. Aromat ciemnych owoców, wiśni, śliwek, delikatnie przyprawione gałka muszkatołową.
W ustach pełne, delikatne i miękkie, z posmakiem morskiej soli , wiśni i śliwek. Długi finisz z dojrzałymi taninami
Kupaż Nero d’Avola i Syrah od cenionego producenta z Sycylii. Bukiet tego wina bardzo intensywny, porzeczki i wiśni z lekka dymno smolista nutą, przypominająca poza Sycylią wina z Nowego Świata – choć w ustach Benuara jest wytrawna, elegancka i zdecydowanie europejska.
Bordoska mieszanka w sycylijskim wykonaniu. Intensywny aromat czerwonych owoców, z lekką dominacją porzeczki , nutami skóry, ziemi, przypraw , minerałów, wanilii i drzewa sandałowego. Pełne na podniebieniu, dobrze zdefiniowane taniny wsparte gęstą strukturą delikatnych tanin, co dodaje mu młodzieńczej równowagi, podkreślonej cytrusową świeżością.
Kwitnie w kieliszku mentolową mieszanką suszonych truskawek, zakurzonej róży i jesiennych przypraw. Jest elegancki i pikantny w stylu, z chłodzącą mineralnością i rześką kwasowością, która akcentuje ciemnoczerwone owoce. Wino długie świetnie wyważone, równowaga kwasowa wina przechylona w kierunku delikatnej słodyczy.
Winnice Planety z okolic Menfi – Sambuca di Sicilia, ręczny zbiór winogron, 12 miesięcy starzone w beczkach dębowych.
Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… “Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Santa Cecilia to jedno z kultowych win Sycylii, chyba najbardziej popularny sycylijski szczep nero d’avola z okolic Menfi, w najlepszym wydaniu, intensywna czerwień, z fioletowymi refleksami, zapach zdominowany przez nuty śliwki , czekolady, tytoniu, lukrecji, lekko dymny i beczkowy(dojrzewany 12 miesięcy w beczkach z dębu alier) . W ustach intensywne i ekspresyjne, potężne, duży ładunek tanin.
Wspaniały kompan do cięższych dań .
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.