Podobnie jak jego starszy brat pochodzi w 100 % ze szczepu Aglianico, podsuszone grona, wstępna maceracja na zimno, maceracja przez około 20 dni z ciągłym przepompowywaniem, fermentacja z udziałem selekcjonowanych drożdży, przeprowadzona fermentacja malolaktyczna, dojrzewa w nowych beczkach przez 12 mcy. Wino wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem, zapowiada wyjątkowe doznania. Nos pełen złożonych aromatów, intensywny, z wyraźnymi nutami dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców, śliwki, jagody czy wiśni ‘Maiatica’, delikatnie przeplatanymi akcentami wanilii, prażonych ziaren kawy i dębu. Arcydzieło w bardzo rozsądnej cenie , „Amarone” za pół ceny ? … 😉
Podsuszone grona Aglianico nabierają zupełnie innego wymiaru, wina z aglianico zwykle są ciężkie i taniczne, ale w tym wydaniu bliższe skojarzenie jest w kierunku dobrego Amarone, skoncentrowane, a na podniebieniu zachwycająco gęste, kremowe, pełne i otulające, z nutą gorzkiej czekolady, czereśni i ciemnych owoców.
Wino ma na podniebieniu gęsty, zachwycający , skoncentrowany, pełny smak, w nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw, wiśni Maiatica z Taurasi i gorzkiej czekolady, stonowana beczka w tle doskonałe uzupełnia to wino.
Bicento to wyśmienite czerwone wino, z wulkanicznych winnic , na wzgórzach Taurasi. Nazwa tego wina wynika z długowieczności winnic, z których jest produkowane, które liczą sobie 200 lat. Bicento dosłownie oznacza „dwa razy sto”. Na podniebieniu jest skoncentrowane i gęste. Nos porywa aromatami dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, lukrecji, rabarbaru, przypraw i tytoniu. Beczka cudownie dopełnia i nie dominuje.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.