Marzenie jednej rodziny, które stało się rzeczywistością...
Clos Galena była pomysłem Miguela Péreza, wielkiego entuzjasty wina, który dzielił swoją życiową pasję ze swoją żoną, Merche Dalmau.
Merche i Miguel zakochali się w regionie Priorat i to właśnie tam ich marzenie stało się rzeczywistością – zrównoważona winiarnia inspirowana francuskimi châteaux.
Oboje z wykształcenia farmaceuci byli przekonani, że Clos Galena powinna posiadać certyfikat ekologiczny, aby tworzyć zdrowsze wina, wytwarzane z większym poszanowaniem środowiska naturalnego.
Winnice Clos Galena są obsadzone regionalnymi odmianami winorośli, uprawianymi w tradycyjnych, nietarasowych winnicach na zboczach wzgórz, zwanych "costers". Gleby są pełne "llicorella", brązowego i kruchego łupka, który nadaje winom z tego regionu charakterystyczny mineralny charakter.
Ambicją Miguela było przekształcenie swojej rodzinnej winiarni w naczynie, w którym mógłby próbować butelkować esencję otaczającego terroir Priorat.
Niestety, Miguel zmarł w kwietniu 2013 roku, ale pałeczkę przekazała jego żona, Merche. Przejęła prowadzenie posiadłości z pomocą swojego zespołu, Merche Dalmau, w tym enologa Toni Coca.
Dziś winiarnia Clos Galena jest zwieńczeniem nieustannego poświęcenia rodziny Pérez i Dalmau; Jest to dzieło ich życia i pozostają skoncentrowani na tworzeniu wyjątkowych, doskonałych win.
Wysiłki rodziny zostały nagrodzone, gdy "Formiga de Vellut" została wybrana na bankiet z okazji Nagrody Nobla w 2017 r., który odbył się w Sztokholmie, gdzie została podana szwedzkiej rodzinie królewskiej.
Wino – czerwona mieszanka Grenache, Carignan i Syrah – przeszło do historii jako pierwsze katalońskie wino serwowane na bankiecie noblowskim od czasu ustanowienia nagrody w 1901 roku.
Szwedzka prasa donosiła o "Formiga de Vellut" jako "fantastycznie wspaniałej", a Clos Galena zyskała światowe uznanie za jakość swoich win.
Clos Galena została doceniona przez najbardziej wymagające rynki konsumenckie, a jej wina eksportowane są do 30 krajów na całym świecie.
Patrząc poza Priorat, Clos Galena rozpoczęła nowe projekty winiarskie w apelacjach Montsant i Terra Alta, koncentrując się na rodzimych odmianach i starych winoroślach.
Clos Galena ceni przede wszystkim swoją silną katalońską tożsamość i wspiera inicjatywy mające na celu wzbogacenie społeczności. Warto zauważyć, że projekt Art and Wine łączy katalońskich artystów w celu stworzenia limitowanych kolekcji obrazów, które są wykorzystywane na drewnianych skrzynkach na wino i charakterystycznych etykietach Clos Galena.
Jasno słomkowa barwa.
Aromaty białych kwiatów i owoców pestkowych. Na pierwszym planie pojawia się morela, za nią dojrzałe cytrusy, brzoskwinia a na zakończenie pigwa z akacją. Nic dodać nic ująć.
W ustach – dokładne odzwierciedlenie aromatów. Bardzo ułożone, przyjemne, idealnie zbalansowane.
Potrawy: do wszelkiego rodzaju makaronów z owocami morza, risotto, grillowanych warzyw, ryb i mięsa.
Mocna rubinowa czerwień z fioletowym refleksem. Nos wypełniony różnorodnością aromatów, szczególnie wiśni, jeżyn i jagód. Ukazują się też pikantne niuanse.
Na podniebieniu bardzo zwiewne, subtelne, dojrzały owoc przeplata się z delikatną mineralną kwasowością i nutą przypraw. Idealne do: gulaszu, duszonych potraw i dojrzałych serów.
Każda z odmian winifikowana jest osobno, następnie po kupażowaniu, wino dojrzewa przez 4 miesiące w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Produkcja 5000 butelek.
Jasny, ale intensywny kolor. Aromaty dojrzałych ciemnych i czerwonych owoców, lukrecji i nut korzennych. Delikatny niuans gorzkiej czekolady i wanilii. Na podniebieniu delikatnie wytrawne, miękkie jedwabiste taniny, zaokrąglone i długim finiszu, jedwabiste, miękkie taniny, zaokrąglone i aromatyczne.
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.