Założona w 1930 roku w San Pietro do Barbozza , przez Mateo Varaschina jednego z „patriarchów”
Valdobiadene. Mateo Varaschin jest jednym z dumnych członków założycieli organizacji The Confraternity of
Valdobbiadene Prosecco, mającej na celu strzeżenie oryginalności i jakości win produkowanych w Valdobiadene, podwaliny dzisiejszej apelacji. Tradycja winiarska pieczołowicie kultywowana przez synów Mateo Varschina. Obecnie firma znana i rozpoznawana na całym świecie, jeden z wiodących producentów Proseco.
Varaschin Quinta Nota Gran Cuvee Extra Dry
Prosecco DOC Treviso Extra Dry
Kolor delikatnie słomkowy z zielonym refleksem. Drobne, kremowe bąble – bardzo przyjemne, rozpływające się w ustach. Quinta Nota przynosi mnóstwo radości w gorące popołudnie i ten niuans dojrzałego, soczystego jabłka, pyszne.
Varaschin Matteo
Wino musuajce, dedykowane założycielowi winnicy. połączanie 50% Chardonnay 50% Muller Thurgau.
Jasno-słomkowa barwa. W ustach tropikalne owoce, niuanse moreli i melona, wirują w połączeniu z delikatnymi ale trwałymi, jedwabistymi bąbelkami. Wspaniała owocowa i bardzo rześka struktura.
Wino o barwie źródlanej wody ze złocisto zielonkawym prześwitem. Nos to zapach dojrzałego jabłka i świeżo skoszonej trawy. W ustach konfitura z zielonych jabłek z dodatkiem rabarbaru, muśnięta dotykiem agrestu. Wspaniałe, orzeźwiające kremowymi bąbelkami.
Varaschin Prosecco Valdobiadene Strada Chiesa Extra Dry
Delikatne i soczyste o jasno-słomkowym kolorze. Bukiet to nianse białej brzoskwini, melona i gruszki, a w ustach niesamowite doznanie jakie dają drobniutkie i delikatne bąble, miękko wypełniają podniebienie, aby po chwili poczuć dotyk dojrzałych owoców
Varaschin Prosecco Valdobiadene Mildose Milessimato 2023
Delikatnie słomkowa barwa. Nos pełen niuansów konfitury z jabłek, tarty gruszkowej i kwiatu akacji.
W ustach intensywna choć bardzo miękka perlista struktura, a do smaków dojrzałego jabłka i gruszki delikatnie dochodzą owoce tropikalne. Idealnie zbalansowane.
Varaschin Prosecco Superiore Valdobiadene Brunoro 2022
Kolor jasno-słomkowy. Nos z nutami kwiatów akcji i wisterii. A w ustach połączenie zapachu kwiatu lipy i glicunii, z pieczonym jabłkiem z nutką wanilii. Bardzo intensywne i eleganckie, soczyste
.
Varaschin fermentacja w butelce Pet-Nat
Wyprodukowany w 100% z winogron Glera, zbieranych ręcznie w tylko na wzgórzach Santo Stefano di Valdobbiadene,
Posiada delikatną i trwałą konsystencję oraz kremową i jedwabisty mus , bukiet dojrzałych owoców , z nutą pieczonego chleba.
Varaschin Prosecco ORFEO 1969 Valdobbiadene Superiore DOCG Rive di Santo Stefano Millesimato Brut
Wyprodukowany w 100% z winogron Glera, zbieranych ręcznie w tylko na wzgórzach Santo Stefano di Valdobbiadene, szczyci się specjalnym sekretnym składnikiem , który należy do wielowiekowej historii rodziny Varaschin. I właśnie, „wino jest przede wszystkim wyrazem terytorium”, Orfeo 1969 się narodziło w starożytnej piwnicy w centrum San Pietro di Barbozza, gdzie rodzina Brunoro produkowała wino od XIX wieku .
Posiada delikatną i trwałą konsystencję oraz kremową i jedwabisty mus , bukiet – intensywny, elegancki z nutami róży, białej brzoskwini i
orzechów włoskich. w ustach idealna równowaga pomiędzy miękkością, smakiem i kwasowością
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.