Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Głęboko czerwone cuveé Montepulciano i Sangiovese emanuje urzekającym zapachem wiśni, kawy, majeranku i wanilii. W smaku soczyste i bardzo gęste. W długim finiszu czekolada i śliwka. Dzięki dojrzewaniu w beczkach ze słoweńskiego dębu tanina jest dojrzała i świetnie zintegrowana. Fantastyczne wino na co dzień, pełne uroku i charakteru.
Podere Barbi Ciliegiolo
To Ciliegiolo od Barbi pachnie nie tylko wiśnią, subtelne nuty gorzkich migdałów przypominają marcepan lub amaretto. Wszystko to powtarza się w ustach: wypolerowane czerwone wino, które, choć dość mocno zbudowane, wcale nie jest męczące, ale uwodzi owocami wiśni….
Nazwa „Campo del re” wywodzi się od nazwy terenu, na którym znajduje się winnica. Prowadzone w tym miejscu zbiory przeznaczone były na produkcję wina dla króla Ferdynanda II Burbonów. Produkowane wino cieszyło się szczególnym uznaniem na dworze, do tego stopnia, że miejscowi rolnicy nazwali winnicę „Campo del Re”, królewska ziemia !
Dojrzewa od 16 do 18 miesięcy w nowych beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. To harmonijne współistnienie owocu i dębowej beczki na przestrzeni czasu nadaje mu charakterystyczną elegancję i złożoność.
Wibrująca śliwka , tytoń i dymne aromaty, fantastycznie długie skoncentrowane , po prostu świetne !
Priorat w wersji lekko mrocznej ale uwodzicielskiej i tajemniczej. Wino nie filtrowane ani nie klarowane o ograniczonej produkcji: od 5000 do 7000 butelek
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Mammasanta czyli jest Najświętszą Dziewicą Matką, jest to swoiste westchnienie po spróbowaniu tak wyśmienitego wina !
Produkowane z ponad 100-letnich krzewów, które są mocno przycinane każdego roku celem ograniczenie wydajności i poprawy koncentracji gron (zielone zbiory). Wino o kolorze rubinowym zmierzającym w odcienie purpury. W nosie dominują aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, śliwkowych powideł z ziołowymi nutami. W smaku pełne, harmonijne, z wyczuwalną śliwką i jagodą, przyprawione pieprzem, lukrecją i wanilią. Miękkie, aksamitne taniny dają długi, niepowtarzalny finisz. Starzone w nowych, małych beczkach (225 l) z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
Podsuszone grona Aglianico nabierają zupełnie innego wymiaru, wina z aglianico zwykle są ciężkie i taniczne, ale w tym wydaniu bliższe skojarzenie jest w kierunku dobrego Amarone, skoncentrowane, a na podniebieniu zachwycająco gęste, kremowe, pełne i otulające, z nutą gorzkiej czekolady, czereśni i ciemnych owoców.
Wino ma na podniebieniu gęsty, zachwycający , skoncentrowany, pełny smak, w nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw, wiśni Maiatica z Taurasi i gorzkiej czekolady, stonowana beczka w tle doskonałe uzupełnia to wino.
Zbiory w połowie października, ręczna selekcja i odszypułkowanie , grona poddane kilkudniowej maceracji , następnie dojrzewa 16 miesięcy w beczkach, 75% z dębu francuskiego i 25% z dębu amerykańskiego.
Efekt finalny to subtelne wino o ciemnym, czereśniowy kolorze . W smaku i zapachu wyczuwa się nuty dojrzałych owoców, śliwki, porzeczki , w tle nuty pieprzu i balsamiczne , długie i skoncentrowane .
Wino o bardzo intensywnym owocowym nosie dominują nuty czerwonych owoców leśnych z lekkim niuansem kwiatowym, wino skoncentrowane długie , oleiste … o długim mineralnym finiszu.
Flagowe wino spod znaku Felline (Accademia dei Racami), z niewielkiej posiadłości ze starych 70 letnich krzewów , z zaznaczonymi notami balsamicznymi, w ustach skoncentrowane, ale nie ciężkie, dobrze zbalansowane i bardzo długi owocowy finisz. Lektura obowiązkowa 🙂
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.