….na wstępie uderza jego otwartość, jest gotowe do wypicia, choć usta sugerują, że wytrzyma próbę czasu. Bardzo aromatyczne, niefiltrowane, przez co mniej klarowne, ale to zupełnie nie przeszkadza! w pierwszym momencie wyraźnie wyczuwalne aromaty dojrzałej wiśni. Ponieważ na krótko trafiło do tzw. mały beczek „barrique” wyczuwalne aromaty wanilii, które zaokrąglają jest i czynią bardziej delikatnym. w końcówce nosa lekko pieprzowe.
Produkcja limitowana do 10000 butelek. Wino długie i skoncentrowane, świetny ekspresyjny bukiet pełen malin, jagód z niuansem
wanilii i lukrecji. Kolejny przykład świetnej produkcji Pilastriego.
Połączenie gron Montepulciono 70% i Sangiovese 30% , po zbiorach i winifikacji dojrzewa 21-24 miesiące w beczkach dębowych + rok w stalowym zbiorniku i minimum 3 miesiące w butelce. Długa maceracja powoduje iż wino jest o niezwykle intensywnej wręcz nieprzeniknionej barwie, pięknie płacze w kieliszku dobra koncentracja , w ustach leśne owoce , śliwka, skóra, piżmo, wanilia i przyprawy.
Dobra robota ! Klasyczne super jakości Rosso Piceno !
Gęste i soczyste wino, nos pełen leśnych owoców, wiśni i śliwek. Wyraźne nuty ziołowe, wanilii i niuans orzechów. W ustach gęste owoce, mocne taniny i bardzo dobra równowaga. Wrażenie niemal aksamitnego dotyku. Długi i intensywny finisz. Arcydzieło 🙂
Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… „Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Mikro-produkcja z kilku małych działek ze wsi Samaniego w obszarze Rioja Alavesa, Grona poddane długiej maceracji i spontanicznej fermentacji , naturalna ekstrakcja metodą grawitacyjną , dojrzewa 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.