Chiaretto Bardolino jest słodko kwiatowe i dopracowane w kieliszku, z nutami poziomek i kandyzowanych cytrusów. Jest miękkie i giętkie, z doskonałą kwasowością równoważącą i wyraźnymi czerwonymi owocami, które rezonują pod różowymi wewnętrznymi kwiatami. Utrzymuje się imponująco długo, pozostaje całkowicie orzeźwiające.
Wino o barwie intensywnej czerwieni z ciemnymi refleksami, bukiet pełen powideł śliwkowych, wiśni okraszonych czarnym pieprzem, piernikiem.
From Black to White …. dosłownie, wśród starych krzewów Rondinelli zaobserwowano unikalne zjawisko, na krzakach trafiają
się kiście całkowicie pozbawione barwnika. Enolog postanowił zrobić swoisty eksperyment… Eksperyment jak najbardziej udany.
Rześkie przyjemne wino o jasnym kolorze z zielonkawymi i żółtymi nutami.
Nos pełen aromatów białych kwiatów , owoców, w tle akacja mięta , róża , czarny bez , wanilia.
Wspaniale zrównoważone o średnim ciele z podkreśloną mineralnością , wino białe z dużym potencjałem do dalszego dojrzewania.
Degustowaliśmy także starsze roczniki , świetnie znoszą upływ czasu.
Wspaniałe jako wino kontemplacyjne – otworzone wieczorową porą, przy blasku świec z bliską Ci osobą, to recepta na niezapomniany wieczór …..
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Klejnot produkcji Zenato, wino to produkowane jest z selekcji najlepszych winogron z Valpolicella Classico uprawianych w miasteczku Sant’Ambrogio (Corvina, Rondinella, Oseleta i Croatina). Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, w tle kandyzowana wiśnia z przyjemną pikantną warstwą gałki muszkatołowej i suszonych kwiatów. Wyśmienite Amarone !
Amarone miękkie delikatne uwodzicielskie…. Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo
intensywny – konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową
nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu.
Skomplikowany proces winifikacji dał wielkie wino o intensywnie rubinowym kolorze z granatowymi refleksami, nosie pełnym wiśni, jagody i borówki w połączeniu z lukrecją , korzennymi przyprawami
i szczyptą wanilii. W ustach pełne o wyrazistych taninach z niuansem kandyzowanych owoców . Wino zostało starzone najpierw w beczkach ze słowiańskiego i francuskiego dębu przez 42 miesiące,
a później odpoczywało 2 lata w butelkach.
Flagowe wino wytwórni Zenato. Głęboki, rubinowy kolor, bardzo intensywny, ostry bukiet, w którym przewijają się nuty suszonych owoców, wiśni, śliwek, tytoniu i korzennych przypraw. W zakończeniu wyczuwalny odcień lukrecji. Wino pełne, bogate, doskonale zbalansowane, przeznaczone do długiego leżakowania. alk.15.5%
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.