Klasyczny , nowo-światowy dobry Cabernet , grona Cabernet z posiadłości Vistalba i Agrelo (Mendoza) w obrębie Lujan de Cuyo. Ta 70 hektarowa winnica położona jest na wysokości 950 mnpm, u podnóża Andów , co powoduje duże wahania temperatury.
Dojrzewało 6 miesięcy w nowej i starej beczce z francuskiego dębu. Piękne aromaty czarnej porzeczki , śliwki , fiołków. Wino krągłe, wypełniające usta, dobrze ułożone, gładkie taniny, przyjemne wino codzienne !
….na wstępie uderza jego otwartość, jest gotowe do wypicia, choć usta sugerują, że wytrzyma próbę czasu. Bardzo aromatyczne, niefiltrowane, przez co mniej klarowne, ale to zupełnie nie przeszkadza! w pierwszym momencie wyraźnie wyczuwalne aromaty dojrzałej wiśni. Ponieważ na krótko trafiło do tzw. mały beczek „barrique” wyczuwalne aromaty wanilii, które zaokrąglają jest i czynią bardziej delikatnym. w końcówce nosa lekko pieprzowe.
„Equus”, oznacza rumaka i wiele z rumakiem ma to wino. Pełne polotu a jednocześnie impetu, dojrzały rumak stonowany 9 miesięczna beczką . Burza aromatów czerwonych owoców, już w aromacie, a później w smaku powoduje, że można się z tym winem nieźle zagalopować. Wyśmienite do codziennej konsumpcji. Świetnie komponuje się z wędlinami, makaronami, jak również będzie to idealny kompan do grilla. Polecamy !
Podstawowe wino z pod znaku Planeta, bardzo udane cuvee. Jest pikantne i chłodne na podniebieniu, z rześkimi czerwonymi i niebieskimi owocami jagodowymi na rdzeniu o pikantnej kwasowości. Finisz jest perfumowany i niezwykle świeży, wciąż lekko taninowy, ale soczysty.
Dobry autentyczny Sycylijczyk! Świetne wino w kategorii cena/jakość. Warte spróbowania !!!
Super soczysty i pyszny kupaż tempranillo, merlota, garnacha i cabernet sauvignon, które po fermentacji dojrzewają 8 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Świetne, przyjemnie aromatyczne, dobrze zdefiniowane, (świeże owoce, czerwień, przyprawy korzenne i kwiatowy finisz). Na podniebieniu bardzo eleganckie i owocowej intensywności. Harmonia i równowaga idą w parze w średnio-wysokim wykończeniem ciała, taninowym i tłustym.
Interesująca kompozycja Caberneta i Syrah, ręczny zbiór gron , wino dojrzewano w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez okres 12 miesięcy.
Udany romans silnego caberneta z delikatniejszym syrah, wino o intensywnie czerwonym zabarwieniu, nos pełen czerwonych owoców, przypraw. Wyważone i zaskakująco długie-pyszne.
Nasza rekomendacja w kategorii cena/jakość !
Każda z odmian winifikowana jest osobno, następnie po kupażowaniu, wino dojrzewa przez 4 miesiące w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu. Produkcja 5000 butelek.
Jasny, ale intensywny kolor. Aromaty dojrzałych ciemnych i czerwonych owoców, lukrecji i nut korzennych. Delikatny niuans gorzkiej czekolady i wanilii. Na podniebieniu delikatnie wytrawne, miękkie jedwabiste taniny, zaokrąglone i długim finiszu, jedwabiste, miękkie taniny, zaokrąglone i aromatyczne.
Wino pełnym głęboko wiśniowym kolorze, wyraźnie intensywne , dobrze zdefiniowane. Bardzo wyrazisty nos, z szeroką gamą aromatów: czerwone owoce, kardamon, papryka, kakao, delikatna mineralność i lekka ziemistość. Na podniebieniu jest to wino pełne, łączy w sobie moc i elegancję, z bardzo dobrą stonowaną kwasowością. Stonowane miękkie taniny z bardzo długim finiszem.
W kieliszku lśni czerwienią z granatowymi refleksami, bukiet pikantny, o dużej intensywności aromatycznej i nutach różowego pieprzu, czerwone jabłko i mentol. Po chwili wyłaniają się ślady skóry, miodu, prażone ziarna sezamu i słodka papryka.
W ustach ujawnia charakterystyczną osobowość tego wina, średnia kwasowość i krągłe taniny, które równoważą aromaty na podniebieniu. Nuty pieczonej papryki, wilgotnej gleby i miód. Soczysty, pełny finisz, długi i delikatny.
Wino o rubinowo-czerwonej barwie i nosie jest złożonym, bogatym, aromaty na przemian czerwonych owoców, dojrzałych owoców, dżemu i podstawowych nut wanilii, przypraw i bardzo lekkiej, ale uwodzicielskiej nuty ziołowej.
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Zbiory w połowie października, ręczna selekcja i odszypułkowanie , grona poddane kilkudniowej maceracji , następnie dojrzewa 16 miesięcy w beczkach, 75% z dębu francuskiego i 25% z dębu amerykańskiego.
Efekt finalny to subtelne wino o ciemnym, czereśniowy kolorze . W smaku i zapachu wyczuwa się nuty dojrzałych owoców, śliwki, porzeczki , w tle nuty pieprzu i balsamiczne , długie i skoncentrowane .
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.