Rioja Ortega Ezquerro Rosado
Delikatne świeże różowe wino z z odmian Garnacha i Viura . Bardzo blady łososiowy kolor, elegancki nos, bardzo złożony i wyrazisty, z nieskończonością aromatów i doznań: słodki, z nutami owoców tropikalnych (grejpfrut, marakuja i skórka pomarańczy).
Na podniebieniu przyjemne żywe ale i słodkawe, z długim, świeżym posmakiem.
Podstawowe wino z pod znaku Planeta, bardzo udane cuvee. Jest pikantne i chłodne na podniebieniu, z rześkimi czerwonymi i niebieskimi owocami jagodowymi na rdzeniu o pikantnej kwasowości. Finisz jest perfumowany i niezwykle świeży, wciąż lekko taninowy, ale soczysty.
Dobry autentyczny Sycylijczyk! Świetne wino w kategorii cena/jakość. Warte spróbowania !!!
Son D Sol – 100 % Pedro Ximenez w świetnym wydaniu , Grona ze słonecznych parceli po winifikacji leżakowane w beczkach dębowych , solidne intensywne wino z unikalnych charakterem Pedro Ximeneza. Aromatyczne wino nos wypełniają aromaty skórki limonki, pieczonej skórki chleba, owoce tropikalne, melon, morela , pigwa, kwiat czarnego bzu.
W ustach wytrawne, pełne, jedwabiste o kwasowości dającą radość i świeżość, owocowe smaki z dotykiem skórki różowego grejpfruta.
Podere Barbi Ciliegiolo
To Ciliegiolo od Barbi pachnie nie tylko wiśnią, subtelne nuty gorzkich migdałów przypominają marcepan lub amaretto. Wszystko to powtarza się w ustach: wypolerowane czerwone wino, które, choć dość mocno zbudowane, wcale nie jest męczące, ale uwodzi owocami wiśni….
Ręczny zbiór, fermentacja w kadziach inox w kontrolowanej temperaturze, dalsze dojrzewanie i fermentacja malolaktyczna w beczkach dębowych, starzenie 6-10 miesięcy .
W rezultacie otrzymujesz wino, lekkiej (jak to pinot) wiśniowej barwie, to bardzo dobrze zrobiony pinot noir, bukiet pełen dojrzałej wiśni, wędzonej śliwki, lukrecji , a w ustach przyjemnie mineralne, o miękkich taninach.
Pinot Noir jest bardzo wymagający i kapryśny ten jest zdecydowanie bardzo udany . Na zdrowie !
Jasno-słomkowy kolor. Nos to bukiet pełen nut marakui, kiwi, grejpfruta i świeżo skoszonej trawy. W ustach dojrzałe owoce cytrusowe w połączeniu z mineralną kwasowością i delikatnym muśnięciem świeżych ziół i startej skórki limonki
From Black to White …. dosłownie, wśród starych krzewów Rondinelli zaobserwowano unikalne zjawisko, na krzakach trafiają
się kiście całkowicie pozbawione barwnika. Enolog postanowił zrobić swoisty eksperyment… Eksperyment jak najbardziej udany.
Rześkie przyjemne wino o jasnym kolorze z zielonkawymi i żółtymi nutami.
Nos pełen aromatów białych kwiatów , owoców, w tle akacja mięta , róża , czarny bez , wanilia.
Wspaniale zrównoważone o średnim ciele z podkreśloną mineralnością , wino białe z dużym potencjałem do dalszego dojrzewania.
Degustowaliśmy także starsze roczniki , świetnie znoszą upływ czasu.
Wino białe wytwarzane z odmian Viura (90%) i Malvasía (10%), pozyskiwane wyłącznie ze starych winnic, zlokalizowanych we wsiach Samaniego, Navarides i Leza, Rioja Alavesa.
Fermentacja i leżakowanie (8 miesięcy), wino w kontakcie z drobnym osadem drożdży odbywa się w nowych łagodnie wypalonych beczkach z francuskiego dębu, co nadaje winu niezwykłą strukturę i kremowo masślano-orzechową nutę.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.