Bardzo złożony nos w stronę nut balsamicznych, ciemne owoce, likierowa wiśnia. W ustach czuć koncentrację, ale bez powalającego ciężaru.
W ustach ciemne owoce , lekkie niuanse skóry i podwędzonej śliwki , przyjemne taniny, dobra równowaga .
Rioja Baigorri Crianza to potężne, owocowe czerwone wino, z wystarczającą strukturą i chwytliwością na długie lata dojrzewania, ale już zbyt smaczne, gdy jest młode.
Głęboki kolor wiśniowy. Aromaty świeżo zerwanych czarnych owoców i przypraw; złożone i kuszące. Eleganckie, jedwabiste i skoncentrowane na owocach podniebienie; przyjemna świeżość. Długi i intensywny finisz.
Rioja Ortega Ezquerro Reserva
Intensywny kolor granatu, czysty i jasny. Nos eksponuje aromaty czerwonych owoców, otulonych słodkimi nutami wanilii i przypraw. Świetna tekstura w ustach, bardzo krągłe, o dużej objętości, kremowe i zrównoważone dzięki dobrze zintegrowanej welwetowej beczce . Długie i złożone o posmaku balsamicznym, pozostawiający przyjemne wspomnienie, które zachęca nas do dalszego delektowania się nim.
Wyśmienite !
Corocznie enolog Sinforiano zastanawia sie jak „stworzyć najlepsze wino z tego rocznika”
Jeśli rok nie jest wyjątkowy, Sinforiano Reserva nie jest produkowane. Wino o kolorze intensywnej dojrzalej wiśni . W nosie wino złożone i eleganckie; nuty kandyzowanych owoców, kwiatów fiołka i lawendy, czekolady, słodkich przypraw i kremowych tanin. Na podniebieniu mocne i pełne, świetnie zbalansowane i imponująco długie !
Manuel Manzaneque Chardonnay
……dominują aromaty zielonego jabłka i kwiatów. druga linia w odwodzie … owoców cytrusowych (grejpfrut, cytryna i mandarynka) podążają za dominującymi owocami tropikalnymi. Obydwa bardzo dobrze zbalansowane tostami z beczki, które nadają aromat waniliowy, balsamiczny i pikantny (rozmaryn, tymianek i koper włoski).
Wino białe wytwarzane z odmian Viura (90%) i Malvasía (10%), pozyskiwane wyłącznie ze starych winnic, zlokalizowanych we wsiach Samaniego, Navarides i Leza, Rioja Alavesa.
Fermentacja i leżakowanie (8 miesięcy), wino w kontakcie z drobnym osadem drożdży odbywa się w nowych łagodnie wypalonych beczkach z francuskiego dębu, co nadaje winu niezwykłą strukturę i kremowo masślano-orzechową nutę.
Priorat w wersji lekko mrocznej ale uwodzicielskiej i tajemniczej. Wino nie filtrowane ani nie klarowane o ograniczonej produkcji: od 5000 do 7000 butelek
Dara – mieszanka 60% Grenache (Garnatxa Negra) i 40% Cariñena (Samsó) dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Wino o aromatach czerwonych owoców , ziół , siana i ziemi,
ym razem jednoodmianowe Grenache w świetnym wydaniu , grona z jałowych gleb Llicorella (łupek), uprawiane na dużej wysokości są wyjątkowe . Karminowa czerwień i nos przepełniony aromatami czerwonych owoców i nutami skóry i pieprzu. Na podniebieniu łagodne garbniki i doskonała kwasowość, które wraz z mineralnością tego wina decydują o długim finiszu, chce się więcej i więcej … 🙂
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Kupaż Garnacha i Carinena, starzony w dwuletnich beczkach z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy , oferuje
skoncentrowane wino w bukiecie wiśniowo, waniliowym z nuta pieczonego chleba, ( w tle niuanse kwiatowe ..fiołki ?). W ustach skoncentrowane , krągłe, dobrze zbalansowane , klasyczne , niekrzykliwe, uwodzicielskie , arystokratyczne. Nie wiesz kiedy znika butelka , a następna już do Ciebie uwodzicielsko szepce. I jak tu sie oprzeć…..
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.