Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Rioja Don Quintin Ortega sztandarowe wino winnicy Ortega
Proces winifikacji rozpoczyna się od starannej selekcji winogron z „La Pedriza”. Następnie przeprowadzana jest fermentacja alkoholowa z rygorystyczną kontrolą temperatury oraz delikatnym i długotrwałym przepompowywaniem, aby wydobyć kolor, subtelne aromaty i należytą ekstrakcję.
Wreszcie, jako ostatnia faza, przeprowadzana jest długa maceracja trwająca ponad 20 dni, proces ten kończy się fermentacją malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu, oraz starzeniem przez co najmniej 19 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Wino o intensywnym wiśniowo-czerwony kolor i głębokiej szacie. Subtelny nos z balsamicznymi aromatami mentolu, kandyzowanych owoców i mineralnym tłem ,
Eleganckie i smaczne na podniebieniu, z wypolerowanymi taninami i delikatnym finiszem.
Lo Coster Blanc – elegancki dotyk ziół, cytrusów, kwiatów, przypieczony tost , w tle orzech , lekka pikantność i powiew morskiej bryzy, uwodzicielskie , świetne, mineralne . To wino przekonało mnie do białych win z regionu słynącego z czerwieni , warto !
Zbiory w połowie października, ręczna selekcja i odszypułkowanie , grona poddane kilkudniowej maceracji , następnie dojrzewa 16 miesięcy w beczkach, 75% z dębu francuskiego i 25% z dębu amerykańskiego.
Efekt finalny to subtelne wino o ciemnym, czereśniowy kolorze . W smaku i zapachu wyczuwa się nuty dojrzałych owoców, śliwki, porzeczki , w tle nuty pieprzu i balsamiczne , długie i skoncentrowane .
Gęste i soczyste wino, nos pełen leśnych owoców, wiśni i śliwek. Wyraźne nuty ziołowe, wanilii i niuans orzechów. W ustach gęste owoce, mocne taniny i bardzo dobra równowaga. Wrażenie niemal aksamitnego dotyku. Długi i intensywny finisz. Arcydzieło 🙂
Wino o bardzo intensywnym owocowym nosie dominują nuty czerwonych owoców leśnych z lekkim niuansem kwiatowym, wino skoncentrowane długie , oleiste … o długim mineralnym finiszu.
Świetny intensywnie krwisty kupaż , flagowe wino uznanego w Prioracie enologa Rafaela Garcia. W ustach dłuugie , skoncentrowane, wibrujący owoc z wyraźną beczką w tle, dobrze wyważone, z przyjemnym mineralnym akcentem, absolutnie wyjątkowe ….. alk 14,5%
….ciemnoczerwone, stosunkowo klarowne wino. Bukiet rozwija się powoli , koniecznie trzeba dać mu sporo czasu od otwarcia butelki, początkowo nieśmiałe, ale później bezpruderyjnie obnaża złożoność aromatów i klasę. W ustach i powoli rozwijające się nuty borówki i ziół, delikatne i eleganckie z cedrowym posmakiem. Subtelna, ale nie dominująca beczka . Bardzo pełne wino, miękkie i aksamitne na języku o doskonałej złożoności. Piękny i długi finisz CORANYA to klasa sama w sobie !
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.