Dara – mieszanka 60% Grenache (Garnatxa Negra) i 40% Cariñena (Samsó) dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Wino o aromatach czerwonych owoców , ziół , siana i ziemi,
ym razem jednoodmianowe Grenache w świetnym wydaniu , grona z jałowych gleb Llicorella (łupek), uprawiane na dużej wysokości są wyjątkowe . Karminowa czerwień i nos przepełniony aromatami czerwonych owoców i nutami skóry i pieprzu. Na podniebieniu łagodne garbniki i doskonała kwasowość, które wraz z mineralnością tego wina decydują o długim finiszu, chce się więcej i więcej … 🙂
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Kupaż Garnacha i Carinena, starzony w dwuletnich beczkach z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy , oferuje
skoncentrowane wino w bukiecie wiśniowo, waniliowym z nuta pieczonego chleba, ( w tle niuanse kwiatowe ..fiołki ?). W ustach skoncentrowane , krągłe, dobrze zbalansowane , klasyczne , niekrzykliwe, uwodzicielskie , arystokratyczne. Nie wiesz kiedy znika butelka , a następna już do Ciebie uwodzicielsko szepce. I jak tu sie oprzeć…..
Wspaniałe jako wino kontemplacyjne – otworzone wieczorową porą, przy blasku świec z bliską Ci osobą, to recepta na niezapomniany wieczór …..
Paolo Manzone Mirine Nebbiolo d’Alba
Intensywna rubinowa czerwień. W zapachu wyraźnie wyczuwalne nuty wiśni, jeżyn i szczypta wanilii. Wino krągłe, subtelne o bardzo różnorodnym smaku. W ustach mus bogaty w owoce morwy, jeżyn, porzeczek i jagód z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pełne herbaciane taniny. Bardzo soczyste. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka. Wino leżakowało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Rioja Don Quintin Ortega sztandarowe wino winnicy Ortega
Proces winifikacji rozpoczyna się od starannej selekcji winogron z “La Pedriza”. Następnie przeprowadzana jest fermentacja alkoholowa z rygorystyczną kontrolą temperatury oraz delikatnym i długotrwałym przepompowywaniem, aby wydobyć kolor, subtelne aromaty i należytą ekstrakcję.
Wreszcie, jako ostatnia faza, przeprowadzana jest długa maceracja trwająca ponad 20 dni, proces ten kończy się fermentacją malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu, oraz starzeniem przez co najmniej 19 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Wino o intensywnym wiśniowo-czerwony kolor i głębokiej szacie. Subtelny nos z balsamicznymi aromatami mentolu, kandyzowanych owoców i mineralnym tłem ,
Eleganckie i smaczne na podniebieniu, z wypolerowanymi taninami i delikatnym finiszem.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.