Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Grona Pinot Nero i Chardonnay uprawiane na wysokości 700 mnpm, wino produkowane tradycyjna metodą szampańską dojrzewa 36 miesięcy . Szlachetna jasnożółta barwa, drobne szlachetne bąbelki, w bukiecie delikatne nuty siana, żółtych owoców i drożdżowego placka z owocami. Na podniebieniu delikatne żółte owoce, trwałe szlachetne bąbelki, finisz arystokratycznie elegancki, świeży, owocowy i długi.
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .
Świetny intensywnie krwisty kupaż , flagowe wino uznanego w Prioracie enologa Rafaela Garcia. W ustach dłuugie , skoncentrowane, wibrujący owoc z wyraźną beczką w tle, dobrze wyważone, z przyjemnym mineralnym akcentem, absolutnie wyjątkowe ….. alk 14,5%
Kwitnie w kieliszku mentolową mieszanką suszonych truskawek, zakurzonej róży i jesiennych przypraw. Jest elegancki i pikantny w stylu, z chłodzącą mineralnością i rześką kwasowością, która akcentuje ciemnoczerwone owoce. Wino długie świetnie wyważone, równowaga kwasowa wina przechylona w kierunku delikatnej słodyczy.
Winnice Planety z okolic Menfi – Sambuca di Sicilia, ręczny zbiór winogron, 12 miesięcy starzone w beczkach dębowych.
….ciemnoczerwone, stosunkowo klarowne wino. Bukiet rozwija się powoli , koniecznie trzeba dać mu sporo czasu od otwarcia butelki, początkowo nieśmiałe, ale później bezpruderyjnie obnaża złożoność aromatów i klasę. W ustach i powoli rozwijające się nuty borówki i ziół, delikatne i eleganckie z cedrowym posmakiem. Subtelna, ale nie dominująca beczka . Bardzo pełne wino, miękkie i aksamitne na języku o doskonałej złożoności. Piękny i długi finisz CORANYA to klasa sama w sobie !
Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… “Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Santa Cecilia to jedno z kultowych win Sycylii, chyba najbardziej popularny sycylijski szczep nero d’avola z okolic Menfi, w najlepszym wydaniu, intensywna czerwień, z fioletowymi refleksami, zapach zdominowany przez nuty śliwki , czekolady, tytoniu, lukrecji, lekko dymny i beczkowy(dojrzewany 12 miesięcy w beczkach z dębu alier) . W ustach intensywne i ekspresyjne, potężne, duży ładunek tanin.
Wspaniały kompan do cięższych dań .
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.