Aromat tego Chardonnay uwalnia egzotyczne owocowe wrażenia z niuansami banana, pigwy, marakui, mango i melona cukrowego oraz nutą melisy. Odrobina gruszki nadaje Chardonnay smak, który jest bardzo miękki i harmonijny w połączeniu ze słodkawymi egzotycznymi składnikami owocowymi. Jego lekko mineralna nuta sprawia, że wino to jest gładkie i dodaje intrygującego kontrastu.
Priorat w wersji lekko mrocznej ale uwodzicielskiej i tajemniczej. Wino nie filtrowane ani nie klarowane o ograniczonej produkcji: od 5000 do 7000 butelek
Dara – mieszanka 60% Grenache (Garnatxa Negra) i 40% Cariñena (Samsó) dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Wino o aromatach czerwonych owoców , ziół , siana i ziemi,
ym razem jednoodmianowe Grenache w świetnym wydaniu , grona z jałowych gleb Llicorella (łupek), uprawiane na dużej wysokości są wyjątkowe . Karminowa czerwień i nos przepełniony aromatami czerwonych owoców i nutami skóry i pieprzu. Na podniebieniu łagodne garbniki i doskonała kwasowość, które wraz z mineralnością tego wina decydują o długim finiszu, chce się więcej i więcej … 🙂
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Kupaż Garnacha i Carinena, starzony w dwuletnich beczkach z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy , oferuje
skoncentrowane wino w bukiecie wiśniowo, waniliowym z nuta pieczonego chleba, ( w tle niuanse kwiatowe ..fiołki ?). W ustach skoncentrowane , krągłe, dobrze zbalansowane , klasyczne , niekrzykliwe, uwodzicielskie , arystokratyczne. Nie wiesz kiedy znika butelka , a następna już do Ciebie uwodzicielsko szepce. I jak tu sie oprzeć…..
Paolo Manzone Mirine Nebbiolo d’Alba
Intensywna rubinowa czerwień. W zapachu wyraźnie wyczuwalne nuty wiśni, jeżyn i szczypta wanilii. Wino krągłe, subtelne o bardzo różnorodnym smaku. W ustach mus bogaty w owoce morwy, jeżyn, porzeczek i jagód z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pełne herbaciane taniny. Bardzo soczyste. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka. Wino leżakowało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2023 ma kuszący aromat, z atrakcyjnymi aromatami dojrzałego melona spadziowego, marakui, żywych cytrusów i subtelnym akcentem świeżych liści czarnej porzeczki. Podniebienie jest skoncentrowane i eleganckie, z nutami świeżego morskiego powietrza równoważącego ciepło nut dojrzałych owoców w rdzeniu wina. Subtelne nuty owoców tropikalnych podkreślone są odświeżającymi nutami limonki, trawy cytrynowej, cytryny i odrobiną skórki grejpfruta.
Miłośnicy pełnych win czerwonych, przygotujcie się na wspaniałe doznania. To Rue 333, Taurasi DOCG, czołówka pod względem jakości win czerwonych z winogron Aglianico, najszlachetniejszych ze szlachetnych czerwonych odmian naszych południowych Włoch. To piękne czerwone wino o jaskrawej rubinowo-czerwonej barwie. W nosie intensywne nuty dojrzałych owoców. W ustach wino charakteryzujące się przyjemnym, harmonijnym i aksamitnym smakiem, z charakterystycznymi nutami wiśni Maiatica, typowej dla doliny Agro Taurasino i lukrecji. Wino o dobrej treściwości i ważnej strukturze, wymaga połączenia z czerwonymi mięsami lub dziczyzną. Doskonale komponuje się także z pierwszymi daniami na bazie sosów mięsnych, np. pappardelle z ragout z dzika.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.