Bodega Manzaneque

Winiarnia Manzaneque w Albacete to osobisty i rodzinny projekt Manuela Manzaneque Suáreza, prestiżowego hodowcy winorośli i enologa, oraz jego żony Palomy Mínguez, wielkiej miłośniczki gastronomii, wsi i dobrego wina.

To projekt zrodzony z miłości i pasji. Z miłości, jaką Manuel i Paloma darzą terroir swojego obszaru i pasji tworzenia wspaniałych win, uczciwych i z duszą, ukazujących maksymalny splendor tego terroir i winorośli, które rosną tam od dziesięcioleci.

Obecnie produkują wina z winnic z prowincji Albacete , Cuenca i Walencja oraz cava w Requena (Walencja).

Pracuja nad rodzimymi odmianami Macabeo, Cencibel i Bobal oraz Chardonnay.
Manuel Manzaneque Suárez jest technikiem winiarstwa i enologii z prestiżowej szkoły Agropolis Montpellier. Manuel ma rozległe doświadczenie w winnicy i winiarni oraz świetną wizję biznesową i handlową, aby spróbować wydobyć maksymalny wyraz z każdej winnicy, oferując bardzo konkurencyjne wina z różnych asortymentów i na różne rynki, ale przede wszystkim zawsze szuka przyjemnych wina i radosne, które sprawiają przyjemność konsumentom.
Wykonuje bardzo stałą pracę, kontrolując cały proces i każdy projekt, w niektórych projektach nie jest konieczne nic więcej niż wykonanie każdej części pola i pracy w magazynie.

EA :

Uprawy o znajdują się w południowo-zachodniej części prowincji Cuenca i obejmują różne gminy na tym obszarze, takie jak Las Pedroñeras, El Provencio, Las Mesas, San Clemente i Pozoamargo.
Jest to idealny obszar do uprawy winorośli, ponieważ plony z hektara nie są zbyt wysokie, szczególnie w starych winnicach. Co więcej, ich winorośle charakteryzują się dużą liczbą godzin nasłonecznienia, cyklem dojrzewania i zdrowotnością winorośli.

DO VALENCIA

W ramach tej Oznaczenia Pochodzenia produkują dwa wina z rodzimej odmiany Bobal .

Mil Cepas Bobal wytwarzany jest z winogron z małej działki składającej się z 60-letnich winnic, które nazywamy „Paraje la Palomera”, która ma piaszczystą glebę i jest otoczona pięknym górskim krajobrazem zintegrowanym z Parkiem Przyrody Hoces del Cabriel.

Nasza Paloma Mínguez Bobal produkowana jest z winogron pochodzących z 40-letniej działki „El Ardal” z glebą piaszczysto-gliniastą i dużą ilością kamieni na powierzchni.

Na obszarze panuje klimat śródziemnomorski z lekką kontynentalnością ze względu na wysokość i odległość od morza.
Nasze wina produkowane w DO Valencia są organiczne.

DO CAVA
Paloma Mínguez Cava jest wytwarzana z odmian winogron Macabeo i Chardonnay z winnic znajdujących się w Requena (Walencja), na glebach gliniastych i w wyniku organicznej uprawy winorośli .

Na obszarze panuje klimat śródziemnomorski z cechami kontynentalnymi, z mroźnymi i długimi zimami w przeciwieństwie do krótkich lat, z gorącymi, suchymi dniami i chłodnymi nocami.