Bodegas Cano

Historia Bodegas Cano sięga 1860 roku, kiedy Blas Cano założył w Higueruela (Albacete) starą winnicę, której instalacje i maszyny nadal są używane . W 1965 roku Adolfo i Blas, wnukowie założyciela oraz dziadkowie/rodzice tych, którzy dziś zarządzają winnicą, podjęli decyzję o zamknięciu obiektów, aby zostać członkami założycielami nowej lokalnej spółdzielni. Po 39 latach, w 2004 roku postanowili przejąć rodzinny biznes i ponownie otworzyli bodegę, już w nowej lokalizacji.

W początkowej fazie winnica produkowała głównie wino Monastrell. Wraz z ponownym otwarciem winnicy zaczęto uprawiać Garnacha Tintorera. W 2009 roku winnica rozpoczęła produkcję pierwszych win butelkowych pod marką „Cañada del Soto”. W 2010 roku posadzono nowe odmiany winorośli: białą (Verdejo i Sauvignon Blanc) i czerwoną (Monastrell). W 2012 roku na rynek trafiło pierwsze 100% wino Garnacha Tintorera pod marką „1860”. W kolejnych latach oferta win ogromnie się poszerzyła o nowe marki i odmiany.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 4