Felline

Wszystko zaczęło się od Gregorio Perrucciego, najstarszego syna rodziny robotników rolnych, doświadczonego handlarza w pracującego dla szlacheckich właścicieli ziemskich Mandurii, który wrócił bez szwanku z drugiej wojny światowej.

Reforma rolna zmusiła szlachtę do oddania dużej części swojej ziemi chłopom, którzy zaczęli ją rekultywować, zakładać winnice i produkować własne wino w zbiorowych strukturach zwanych „palmenti”.

Wraz z braćmi założył także firmę pośredniczącą w sprzedaży wina produkowanego masowo przez te rodziny.
Spóldzielnia była jedną z najwiekszych we Włoszech, produkowane były wina na skalę masową sprzedawane i transportowane cysternami. Na poczatku lat 90 zaczęła kielkowac idea stworzenia wyjątkowych win jakościowych.

Gregory poświęca się primitivo, zakupowi ciekawych winnic i nowoczesnym technikom winiarskim, z których wielu nauczył się podczas licznych podróży do Kalifornii. Wycieczki, podczas których bada związek primitivo z kalifornijskim zinfandelem, a przede wszystkim przyczyny sukcesu tego ostatniego, pomimo całkowicie „anonimowego” rozpowszechnienia primitivo.
Wieloletnie konsekwentne działania, w promowaniu włoskiego “zinfandla” przyniosły nadspodziewane efekty, Felline ( wcześniej pod nazwą Accademia dei Racemii) stała się synonimem wysokiej jakości a wina spod znaku praktycznie corocznie zyskuja uznanie międzynarodowych krytyków i oczywiście konsumentów wina.

Wyświetlanie wszystkich wyników: 6