Winnica w Serralunga d’Alba przez pokolenia należała do rodziny Luiselli- Zony Paola Manzone. Paolo zaś przez wiele lat był enologiem konsultantem. Pracując dla innych producentów, marzył o własnej winnicy w sercu Piemontu. Aż W 1999 Paolo w porozumieniu z Luisellą rozpoczął renowację starej posiadłości w Serralunga. Z biegiem czasu obszar winnicy powiększył się do powierzchni około 14 hektarów a jej produkcja sięga od Dolcetto d’Alba po Barbera d’Alba, od Nebbiolo d’Alba po Barolo.
Pod koniec 2018 roku renomowany magazyn Forbes uznał Paolo Manzone za jednego z 25 najbardziej utalentowanych producentów w Barolo !
Nos pełen aromatów wody różanej, fiołków, dojrzałych porzeczek i jagód. W ustach soczysta konfitura z czerwonych dojrzałych owoców z dodatkiem mięty i polnych kwiatów. Pełne, harmonijne i przyjemnie krągłe ze świeżą kwasowością. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka.
Wyjątkowe wino o jasnosłomkowym kolorze z zielonymi refleksami. W nosie aromaty dojrzałych jabłek, gruszki, pigwy w połączeniu z zielonym pieprzem i kwiatem lipy. W ustach, idealnie strukturalne- wielowarstwowe, przy tym bardzo świeże i super przyjemne. Lekko pikantne z cytrusowym finiszem. Niesamowite połączenie lekko balsamicznych nut z mięta, polną trawą, melisa i mandarynką:)
Średnio głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromaty wiśni, jeżyn i jagodowego musu, z dodatkiem delikatnych przyprawy. W ustach bardzo łagodne, ziołowe nuty przeplatają się z wiśnią, subtelnym dodatkiem wanilii i gorzkiej czekolady. Soczyste z dobrą równowagą pomiędzy żywą, orzeźwiającą kwasowością i jedwabistymi taninami.
Intensywna rubinowa czerwień. W zapachu wyraźnie wyczuwalne nuty wiśni, jeżyn i szczypta wanilii. Wino krągłe, subtelne o bardzo różnorodnym smaku. W ustach mus bogaty w owoce morwy, jeżyn, porzeczek i jagód z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pełne herbaciane taniny. Bardzo soczyste. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka. Wino leżakowało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Silna czerwono-granatowej barwa. Bukiet pełen malin, śliwki i fiołków z lekko dymna nutą i liściem tytoniu. Na podniebieniu soczyste owoce, różnorodność niuansów jeżyny, wiśni, karmelu, i wanilii w połączeniu z dymno-tostową nutą, a to wszystko przyprawione lekką ostrością ziół. Świeża kwasowość i dobrze ułożone taniny.
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.ZgodaPolityka prywatności