Sangenis I Vaque

Początki obecnej działalności datowane są na rok 1978 , Pere Sangenís i Conxita Vaqué zaczęli uprawiać winorośl na rodzinnych ziemiach Pere w gminie Porrera, w D.O. Priorat.
Posiadłość należy do rodziny Monlleo od ponad 300 lat.
Winnice znajdują się w gminie Porrera, w obrębie D.O.Ca. Priorat, na tarasach i zboczach (costerach) o idealnej południowej ekspozycji , utworzonych przez słynną “llicorella” (gleby łupkowe) . Bardzo słabe gleby wraz z suchym klimatem (450 mm) umożliwiają minimalną produkcję, a tym samym fenomenalną jakość.

“Aby wyprodukować najlepsze winogrona, potrzebujesz najlepszej gleby, a my ją mamy: przepuszczalne ziemie łupków (llicorella) i zorientowane na południe.
Wpływ morskiej bryzy (garbinada) łagodzi letnie upały, a winorośl może przeprowadzać fotosyntezę z maksymalną skutecznością.
Utrzymanie zorganizowanej materii ziemi odbywa się za pomocą naturalnych nawozów (kompost na bazie obornika owczego), który pomaga winorośli przezwyciężyć stres wodny lata, ponieważ ziemia lepiej zachowuje niską wilgotność. Wszystkie nasze winnice są uprawiane w sposób ekologiczny.” – Sangenis I Vaque

Rodzina obecnie posiada ok 15 hektarów w 3 lokalizacjach: Coranya, La Cometa, Roquess Llieses

Zbiory przeprowadza się w najlepszym momencie dojrzałości, a winogrona są zbierane ręcznie . Tylko całkowicie zdrowe i wyselekcjonowane winogrona trafiają do winnicy.
Odszypułkowanie w jest miękkie, aby nie “znęcać się” nad gronami. Podczas pierwszych dni fermentacji temperatura jest kontrolowana, maceracja trwa od dwudziestu pięciu do czterdziestu, w zależności od roku.

“Do starzenia naszych win używamy 225 L beczek francuskiego dębu Allier i niewielkiej części dębu amerykańskiego. Są to beczki wykonane z najlepszego wyboru drewna i suszone na zewnątrz przez trzydzieści miesięcy.
Po starzeniu się przez sześć do osiemnastu miesięcy wino będzie gotowe do butelkowania, bez filtrowania i klarowania. Ponieważ używamy nowych beczek lub beczek maksymalnie pięciu lat, podczas starzenia przeprowadzany jest naturalny proces stabilizacji i nie będzie konieczny chemiczny proces czyszczenia wina.” – Sangenis I Vaque

Wyświetlanie wszystkich wyników: 7