Zyme
Zyme Celestino Gaspari
Celestino Gaspari połączony od wielu lat z samym maestro Quintarelli, teraz kreuje Zyme. Gdzie nie szczędząc
wysiłku i wydatków, tworzy wina o wspaniałej teksturze, z duszą i wielką finezją Z pełnym przekonaniem, bez przesady można stwierdzić
jednym zdaniem: są to wyjątkowe wina. Wszyscy, zauroczeni winami z rąk Celestino są zaciekawieni, w którym kierunku będzie rozwijała się
Zyme, ale droga jest chyba jasna?…. Tak!! Proszę spróbować, a sami się państwo przekonają !
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9Posortowane według ceny: od niskiej do wysokiej
-
Zyme From Black To White
108,00 zł Dowiedz się więcejZyme From Black To White
From Black to White …. dosłownie, wśród starych krzewów Rondinelli zaobserwowano unikalne zjawisko, na krzakach trafiają
się kiście całkowicie pozbawione barwnika. Enolog postanowił zrobić swoisty eksperyment… Eksperyment jak najbardziej udany.Rześkie przyjemne wino o jasnym kolorze z zielonkawymi i żółtymi nutami.
Nos pełen aromatów białych kwiatów , owoców, w tle akacja mięta , róża , czarny bez , wanilia.
Wspaniale zrównoważone o średnim ciele z podkreśloną mineralnością , wino białe z dużym potencjałem do dalszego dojrzewania.
Degustowaliśmy także starsze roczniki , świetnie znoszą upływ czasu.108,00 zł -
Zyme Metodo Classico
168,00 zł Dodaj do koszykaZyme Metodo Classico
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .168,00 zł -
Zyme Valpolicella Superiore Ripasso
199,00 zł Dodaj do koszykaZyme Valpolicella Superiore Ripasso
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.199,00 zł -
Zyme 602020 Cabernet
248,00 zł Dodaj do koszykaZyme 602020 Cabernet
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
248,00 zł -
Zyme Oseleta
309,00 zł Dodaj do koszykaZyme Oseleta
Oseleta – pewne dziedzictwo regionu Valpolicella, długowieczne wino o dużym ładunku tanin, (konieczna dekantacja),
początkowo wino o dość surowym charakterze, zamknięte i rustykalne, po dłuższym czasie otwiera
się imponując trochę oldschoolowym charakterem. Aromatyczny zapach, chrupiący, mineralny, natychmiastowe nuty czerwonych owoców
runo leśne: borówka, porzeczka, dzika jeżyna z niuansem grafitu i ziemi.309,00 zł -
Zyme Syrah
390,00 zł Dowiedz się więcejZyme Syrah
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.390,00 zł -
Zyme Amarone Classico della Valpolicella
499,00 zł Dowiedz się więcejZyme Amarone Classico della Valpolicella
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.499,00 zł -
Zyme Kairos
499,00 zł Dowiedz się więcejZyme Kairos
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.499,00 zł -
Zyme Amarone Riserva La Mattonara
1299,00 zł Dowiedz się więcejZyme Amarone Riserva La Mattonara
Grona z Negrar, Sant’Ambrogio di Valpolicella (Verona), Riserva produkowana tylko w najlepszych rocznikach, różni się od klasycznego Amarone
tym że dokonywana jest jeszcze dokładniejsza selekcji winogron pochodzących ze starszych winnic (od 20 do 50 lat). Stosowane są tylko organiczne metody uprawy,
przycinanie ręczne; selekcja kiełków, defoliacja, przerzedzanie pęczków ….
Grona suszone przez okres 3 miesięcy następnie winifikowane ściśle wg.tradycyjnej metody w zbiornikach betonowych co najmniej 2 miesiące w kontakcie ze skórkami,
fermentacja odbywa się przy użyciu rodzimych drożdży i w naturalnych temperaturach. Następnie wino odpoczywa około 9 lat w dużych dębowych beczkach i tonneaux
i jest butelkowane już od dziesiątego roku, i minimum 1 rok w butelce.1299,00 zł