Albarin
Czym jest Albarín?
Albarín jest uprawiany w północno-zachodniej Hiszpanii w Asturii i Kastylii i León na dużych wysokościach. Winogrono o jasnej skórce wytwarza pyszne, pikantne, kwaśne białe wino o kwiatowych aromatach. Większość producentów wytwarza z niego jednoodmianowe białe wino.
Daje wyjątkowe wina, które smakują jako “aromatycznie tropikalne z marakują, limonką, mango i soczystymi ustami – jak Sauvignon Blanc”. Dodatkową zaletą jest jego przystępna cena.
Historia Albarín
Może być nieco zaskakujące, że winiarze zaczynają ponownie sięgać po Albarín. Nawet na początku XX wieku, kiedy był on najczęściej sadzony, białe winogrona nie były używane do produkcji wina, ponieważ nadal dominowały czerwone.
“Białe winogrona były czymś, co [rodziny] jadły na Boże Narodzenie lub suszone jako deser po obiedzie [przez cały] rok” – mówi Victor Alvarez Menedez, właściciel Bodega Monasterio de Corias en Asturias, dlatego też nasadzenia były minimalne.
Rewolucja przemysłowa dotarła do Asturii około 1830 roku, przynosząc lepiej płatne miejsca pracy w górnictwie. Rolnicy powoli zaczęli porzucać winnice na rzecz tych stałych pensji. W rezultacie często pomijany szczep Albarín prawie wyginął.
Albarín jest często mylony z Albariño ze względu na podobną nazwę, mimo że są to zupełnie inne wina. Podczas gdy oba są orzeźwiające i kwaśne, Albariño szczyci się pikantnymi nutami cytrusowymi, podczas gdy Albarín zawiera nuty kwiatowe.
Wyświetlanie jednego wyniku