Czasami potrzebna jest odnowa, aby zachować tradycję. To wymaga odwagi i gotowości do wspólnego działania. Na szczęście nie zabrakło ani jednego, ani drugiego, gdy w 1893 roku powstała Spółdzielnia Winiarzy Terlano. To, co w tamtym czasie było brawurowym odejściem, do dziś okazuje się sukcesem. Przynajmniej dla miłośników wina wina Terlano przyniosły międzynarodową sławę tej małej wiosce w Południowym Tyrolu.
Założenie Cantina Terlano w 1893 roku miało miejsce w czasie, gdy rolnictwo było podstawą gospodarki regionalnej. Jednak poza kilkoma innowacyjnymi winiarzami, którzy szukali nowych pomysłów w regionie Rheingau i sprowadzili odmiany winorośli z Niemiec i Francji do Południowego Tyrolu, rolnictwo pod dominacją kilku wielkich właścicieli ziemskich było zacofane.
Właściciele ziemscy byli również dominującym czynnikiem w produkcji wina w regionie. Aby wyzwolić się spod tej dominacji, 24 winiarzy z Terlanu postanowiło połączyć siły i założyło Cantina Terlano. Podczas gdy czerwone wina były bardziej powszechne w Południowym Tyrolu pod koniec XIX wieku, ze stosunkiem czerwieni do bieli 19:80, Terlano było już dobrze znane jako obszar białego wina w 20 roku. Z biegiem lat skupienie się na białych winach zostało skonsolidowane, a dziś stosunek białych do czerwonych w Cantina Terlano wynosi 1893 procent białych do 70 procent czerwonych.
Historia uprawy winorośli
W Terlanie uprawa winorośli sięga czasów przedrzymskich. Dzięki doskonałemu klimatowi i położeniu nad równiną zalewową, obszar wokół Settequerce, San Maurizio i Gries idealnie nadawał się do osadnictwa ludzkiego. Znaleziska archeologiczne, w tym i naczynia z brązu od 5 do 4 wieku pne, wskazują na wczesną aktywność uprawy winorośli.
Przede wszystkim sekator Settequerce z późnej epoki żelaza jest uważany za wyraźny dowód uprawy wina w okresie prehistorycznym. Kształt małego noża, z ostro pochylonym końcem ostrza, jest oczywiście podyktowany jego użyciem do przycinania winorośli, tym bardziej, że ten podstawowy kształt przetrwał przez tysiąclecia z niewielkimi zmianami aż do dzisiaj. Oprócz noża do przycinania znaleziska dużych ilości nasion winogron, które zostały przypisane do tego samego okresu, stanowią dodatkowe potwierdzenie teorii, a winorośl rosnąca w Terlanie w późnej epoce żelaza może być traktowana jako fakt historyczny.
Aromat tego Chardonnay uwalnia egzotyczne owocowe wrażenia z niuansami banana, pigwy, marakui, mango i melona cukrowego oraz nutą melisy. Odrobina gruszki nadaje Chardonnay smak, który jest bardzo miękki i harmonijny w połączeniu ze słodkawymi egzotycznymi składnikami owocowymi. Jego lekko mineralna nuta sprawia, że wino to jest gładkie i dodaje intrygującego kontrastu.
Pobudzający aromat Gewürztraminer przypomina liczi i mango z delikatnymi nutami wiciokrzewu. Spektrum aromatyczne obejmuje również nuty płatków róży, które są typowe dla tej odmiany. Wyjątkowa jakość aromatycznego charakteru wina jest kontynuowana na podniebieniu, ze świeżymi owocami i żywą kwasowością w połączeniu z nutami mineralnymi, pozostawiając bardzo okrągłe i jednocześnie mocne wrażenie.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.