Winiarstwo Hiszpańskie: Tradycja, Współczesność i Wyjątkowe Smaki
Winogrona uprawiane w Hiszpanii od wieków przyczyniły się do wytworzenia niezwykłych win, które zdobyły uznanie na całym świecie. Hiszpańskie winiarstwo łączy w sobie długą historię, różnorodność regionów oraz bogactwo szczepów winogron, co sprawia, że stanowi nieodzowny element kultury i dziedzictwa tego kraju.
Historia Winiarstwa Hiszpańskiego
Historia winiarstwa hiszpańskiego sięga starożytności, kiedy to Fenicjanie i Rzymianie wprowadzili uprawę winorośli na Półwyspie Iberyjskim. Jednak to Arabowie, którzy panowali nad częścią Hiszpanii przez wieki, mieli ogromny wpływ na rozwój winiarstwa, wprowadzając nowe techniki uprawy oraz destylację wina do produkcji brandy. Po rekonkwiscie, hiszpańscy mnisi odegrali ważną rolę w ochronie tradycji winiarskiej i zachowaniu wiedzy na temat uprawy winorośli.
Regiony winiarskie Hiszpanii, takie jak Rioja, Ribera del Duero, Priorat czy Penedès, stanowią atrakcyjne miejsca dla miłośników wina i turystów. Wina są nieodłączną częścią oferty turystycznej tych regionów, przyciągając odwiedzających, którzy chcą poznać proces produkcji wina, odwiedzić winnice i degustować lokalne specjały.
Wyjątkowe, letnie połączenie gron Syrah i Tempranillo , proces winifikacji przeprowadzany jest tak aby zachować maksymalnie soczysty owoc, – maceracja węglowa. W rezultacie otrzymujemy super owocowe delikatne wino , wypełniające kieliszek wibrującym owocami truskawki , porzeczki, maliny . Delikatne wino idealne także na upalne dni. Polecam schłodzenie do 14 stopni . Przekonajcie się :).
Verdejo leżakowane 3 miesiące na osadzie , w betonowych amforach – “jajach” . Świetne wino o średniej intensywności w nos pełen białej brzoskwini, owocowej śmietanki , wyjątkowo świeże . W ustach rześkie przyjemnie mineralne wyczuwalne nuty brzoskwini, mirabelki , pszczelego wosku i cytrynowej skórki . Polecamy w tej cenie wyjątkowe !
Znakomita równowaga pomiędzy owocami i dębem nadaje mu bardzo dobrą konsystencję, intensywny kolor i aromat oraz delikatną końcówkę na podniebieniu.
Zdecydowanie nasz faworyt w kategorii cena/jakość.
Rioja Ortega Ezquerro Rosado
Delikatne świeże różowe wino z z odmian Garnacha i Viura . Bardzo blady łososiowy kolor, elegancki nos, bardzo złożony i wyrazisty, z nieskończonością aromatów i doznań: słodki, z nutami owoców tropikalnych (grejpfrut, marakuja i skórka pomarańczy).
Na podniebieniu przyjemne żywe ale i słodkawe, z długim, świeżym posmakiem.
Dobrze zbalansowana, łatwa do picia biała Rioja. Rioja 2021 Ortega Ezquerro Blanco. Wino o jasnożółtym kolorze, nos prezentuje złożone doznania, charakteryzuje się aromatami kandyzowanych cytryn, owoców pestkowych i nut kwiatowych. Świeże, ale owocowe, to średnio treściwe białe wino ma przyjemną konsystencję i wagę.
Wino o kolorze wiśniowo-czerwonym, z balsamicznymi i pikantnymi nutami w nosie, w ustach świeże dobrze zbalansowane , ciemne owoce, lukrecja , gorzka czekolada, i waniliowa beczka .
W kategorii cena/jakość jeden z naszych foworytów !
Sinfo Rose
Medalowe – Estate Rosé, zaskakująco wyrazista świeżość !
Sinfo Rosé to wino różowe z gron z posiadłości „La Zapata” w Mucientes, ma charakterystyczną jasnotruskawkową barwę. Wyrazisty i elegancki aromat białych owoców, cytrusów i nutą anyżu.
W ustach miękkie, smaczne, zrównoważone i owocowe z lekką kwasowością, która sprawia, że jest to idealne wino do picia jako aperitif lub do miękkich serów, iberyjskich mięs i ryb.
Bodegas Pincerna Albarin
Wino o atrakcyjnym zielonkawo-żółtym kolorze. Nos pełen owoców tropikalnych i kwiatów ,w tle aromaty bazylii, mięty. Bardzo świeże, z dobrą i zrównoważoną kwasowością. W odróżnieniu od albarino , zawiera zdecydowanie więcej aromatów kwiatowych, polecam tą lekturę dla każdemu miłośnikowi wina 🙂
Jasno słomkowa barwa.
Aromaty białych kwiatów i owoców pestkowych. Na pierwszym planie pojawia się morela, za nią dojrzałe cytrusy, brzoskwinia a na zakończenie pigwa z akacją. Nic dodać nic ująć.
W ustach – dokładne odzwierciedlenie aromatów. Bardzo ułożone, przyjemne, idealnie zbalansowane.
Potrawy: do wszelkiego rodzaju makaronów z owocami morza, risotto, grillowanych warzyw, ryb i mięsa.
Mocna rubinowa czerwień z fioletowym refleksem. Nos wypełniony różnorodnością aromatów, szczególnie wiśni, jeżyn i jagód. Ukazują się też pikantne niuanse.
Na podniebieniu bardzo zwiewne, subtelne, dojrzały owoc przeplata się z delikatną mineralną kwasowością i nutą przypraw. Idealne do: gulaszu, duszonych potraw i dojrzałych serów.
„Equus”, oznacza rumaka i wiele z rumakiem ma to wino. Pełne polotu a jednocześnie impetu, dojrzały rumak stonowany 9 miesięczna beczką . Burza aromatów czerwonych owoców, już w aromacie, a później w smaku powoduje, że można się z tym winem nieźle zagalopować. Wyśmienite do codziennej konsumpcji. Świetnie komponuje się z wędlinami, makaronami, jak również będzie to idealny kompan do grilla. Polecamy !
Mahoniowy kolor i bursztynowe refleksy w nosie, posiada intensywny aromat aromatycznych ziół, pomarańczy, przypraw i lukrecji w tle. Na podniebieniu słodkie, zrównoważone, długie i otulające.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.