Wyjątkowe, letnie połączenie gron Syrah i Tempranillo , proces winifikacji przeprowadzany jest tak aby zachować maksymalnie soczysty owoc, – maceracja węglowa. W rezultacie otrzymujemy super owocowe delikatne wino , wypełniające kieliszek wibrującym owocami truskawki , porzeczki, maliny . Delikatne wino idealne także na upalne dni. Polecam schłodzenie do 14 stopni . Przekonajcie się :).
Chiaretto Bardolino jest słodko kwiatowe i dopracowane w kieliszku, z nutami poziomek i kandyzowanych cytrusów. Jest miękkie i giętkie, z doskonałą kwasowością równoważącą i wyraźnymi czerwonymi owocami, które rezonują pod różowymi wewnętrznymi kwiatami. Utrzymuje się imponująco długo, pozostaje całkowicie orzeźwiające.
Terre dei Buth Frizante Rose Extra Dry
„To proste Frizzante Rosé otworzy Twoje serce. Chciałem stworzyć wino łatwe do wypicia, świeże i pełne smaku.” — PAOLO MARION, Winiarz
Delikatne aromaty truskawek i malin, w ustach żywy i soczysty, z nutą agrestu i czerwonej porzeczki.
zaw. cukru resztkowego 10-12 g/l
Klasyczny , nowo-światowy dobry Cabernet , grona Cabernet z posiadłości Vistalba i Agrelo (Mendoza) w obrębie Lujan de Cuyo. Ta 70 hektarowa winnica położona jest na wysokości 950 mnpm, u podnóża Andów , co powoduje duże wahania temperatury.
Dojrzewało 6 miesięcy w nowej i starej beczce z francuskiego dębu. Piękne aromaty czarnej porzeczki , śliwki , fiołków. Wino krągłe, wypełniające usta, dobrze ułożone, gładkie taniny, przyjemne wino codzienne !
Piękny owocowy malbec , nos dojrzałej śliwki i jeżyny , z lekkim dotknięciem czekolady i tytoniu. Bardzo przyjemne krągłe , świeże i eleganckie !
Varaschin Quinta Nota Gran Cuvee Extra Dry
Prosecco DOC Treviso Extra Dry
Kolor delikatnie słomkowy z zielonym refleksem. Drobne, kremowe bąble – bardzo przyjemne, rozpływające się w ustach. Quinta Nota przynosi mnóstwo radości w gorące popołudnie i ten niuans dojrzałego, soczystego jabłka, pyszne.
Varaschin Matteo
Wino musuajce, dedykowane założycielowi winnicy. połączanie 50% Chardonnay 50% Muller Thurgau.
Jasno-słomkowa barwa. W ustach tropikalne owoce, niuanse moreli i melona, wirują w połączeniu z delikatnymi ale trwałymi, jedwabistymi bąbelkami. Wspaniała owocowa i bardzo rześka struktura.
Wino o barwie intensywnej czerwieni z ciemnymi refleksami, bukiet pełen powideł śliwkowych, wiśni okraszonych czarnym pieprzem, piernikiem.
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Grona z Negrar, Sant’Ambrogio di Valpolicella (Verona), Riserva produkowana tylko w najlepszych rocznikach, różni się od klasycznego Amarone
tym że dokonywana jest jeszcze dokładniejsza selekcji winogron pochodzących ze starszych winnic (od 20 do 50 lat). Stosowane są tylko organiczne metody uprawy,
przycinanie ręczne; selekcja kiełków, defoliacja, przerzedzanie pęczków ….
Grona suszone przez okres 3 miesięcy następnie winifikowane ściśle wg.tradycyjnej metody w zbiornikach betonowych co najmniej 2 miesiące w kontakcie ze skórkami,
fermentacja odbywa się przy użyciu rodzimych drożdży i w naturalnych temperaturach. Następnie wino odpoczywa około 9 lat w dużych dębowych beczkach i tonneaux
i jest butelkowane już od dziesiątego roku, i minimum 1 rok w butelce.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.