Klasyczny , nowo-światowy dobry Cabernet , grona Cabernet z posiadłości Vistalba i Agrelo (Mendoza) w obrębie Lujan de Cuyo. Ta 70 hektarowa winnica położona jest na wysokości 950 mnpm, u podnóża Andów , co powoduje duże wahania temperatury.
Dojrzewało 6 miesięcy w nowej i starej beczce z francuskiego dębu. Piękne aromaty czarnej porzeczki , śliwki , fiołków. Wino krągłe, wypełniające usta, dobrze ułożone, gładkie taniny, przyjemne wino codzienne !
Podstawowe wino z pod znaku Planeta, bardzo udane cuvee. Jest pikantne i chłodne na podniebieniu, z rześkimi czerwonymi i niebieskimi owocami jagodowymi na rdzeniu o pikantnej kwasowości. Finisz jest perfumowany i niezwykle świeży, wciąż lekko taninowy, ale soczysty.
Dobry autentyczny Sycylijczyk! Świetne wino w kategorii cena/jakość. Warte spróbowania !!!
W kieliszku lśni czerwienią z granatowymi refleksami, bukiet pikantny, o dużej intensywności aromatycznej i nutach różowego pieprzu, czerwone jabłko i mentol. Po chwili wyłaniają się ślady skóry, miodu, prażone ziarna sezamu i słodka papryka.
W ustach ujawnia charakterystyczną osobowość tego wina, średnia kwasowość i krągłe taniny, które równoważą aromaty na podniebieniu. Nuty pieczonej papryki, wilgotnej gleby i miód. Soczysty, pełny finisz, długi i delikatny.
Wino o rubinowo-czerwonej barwie i nosie jest złożonym, bogatym, aromaty na przemian czerwonych owoców, dojrzałych owoców, dżemu i podstawowych nut wanilii, przypraw i bardzo lekkiej, ale uwodzicielskiej nuty ziołowej.
Bordoska mieszanka w sycylijskim wykonaniu. Intensywny aromat czerwonych owoców, z lekką dominacją porzeczki , nutami skóry, ziemi, przypraw , minerałów, wanilii i drzewa sandałowego. Pełne na podniebieniu, dobrze zdefiniowane taniny wsparte gęstą strukturą delikatnych tanin, co dodaje mu młodzieńczej równowagi, podkreślonej cytrusową świeżością.
Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… „Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Santa Cecilia to jedno z kultowych win Sycylii, chyba najbardziej popularny sycylijski szczep nero d’avola z okolic Menfi, w najlepszym wydaniu, intensywna czerwień, z fioletowymi refleksami, zapach zdominowany przez nuty śliwki , czekolady, tytoniu, lukrecji, lekko dymny i beczkowy(dojrzewany 12 miesięcy w beczkach z dębu alier) . W ustach intensywne i ekspresyjne, potężne, duży ładunek tanin.
Wspaniały kompan do cięższych dań .
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.