100% Passeriny w rześkim, super mineralnym wydaniu, wino bardzo odświeżające i wysokim ładunku przyjemnej kruchej kwasowości ! Nos wypełniaja aromaty mirabelki , limonki , kwiatów w tle miód akacjowy.
Fantastyczne letnie wino!
Chiaretto Bardolino jest słodko kwiatowe i dopracowane w kieliszku, z nutami poziomek i kandyzowanych cytrusów. Jest miękkie i giętkie, z doskonałą kwasowością równoważącą i wyraźnymi czerwonymi owocami, które rezonują pod różowymi wewnętrznymi kwiatami. Utrzymuje się imponująco długo, pozostaje całkowicie orzeźwiające.
….na wstępie uderza jego otwartość, jest gotowe do wypicia, choć usta sugerują, że wytrzyma próbę czasu. Bardzo aromatyczne, niefiltrowane, przez co mniej klarowne, ale to zupełnie nie przeszkadza! w pierwszym momencie wyraźnie wyczuwalne aromaty dojrzałej wiśni. Ponieważ na krótko trafiło do tzw. mały beczek „barrique” wyczuwalne aromaty wanilii, które zaokrąglają jest i czynią bardziej delikatnym. w końcówce nosa lekko pieprzowe.
Wino o barwie intensywnej czerwieni z ciemnymi refleksami, bukiet pełen powideł śliwkowych, wiśni okraszonych czarnym pieprzem, piernikiem.
Połączenie gron Montepulciono 70% i Sangiovese 30% , po zbiorach i winifikacji dojrzewa 21-24 miesiące w beczkach dębowych + rok w stalowym zbiorniku i minimum 3 miesiące w butelce. Długa maceracja powoduje iż wino jest o niezwykle intensywnej wręcz nieprzeniknionej barwie, pięknie płacze w kieliszku dobra koncentracja , w ustach leśne owoce , śliwka, skóra, piżmo, wanilia i przyprawy.
Dobra robota ! Klasyczne super jakości Rosso Piceno !
Wino o rubinowo-czerwonej barwie i nosie jest złożonym, bogatym, aromaty na przemian czerwonych owoców, dojrzałych owoców, dżemu i podstawowych nut wanilii, przypraw i bardzo lekkiej, ale uwodzicielskiej nuty ziołowej.
From Black to White …. dosłownie, wśród starych krzewów Rondinelli zaobserwowano unikalne zjawisko, na krzakach trafiają
się kiście całkowicie pozbawione barwnika. Enolog postanowił zrobić swoisty eksperyment… Eksperyment jak najbardziej udany.
Rześkie przyjemne wino o jasnym kolorze z zielonkawymi i żółtymi nutami.
Nos pełen aromatów białych kwiatów , owoców, w tle akacja mięta , róża , czarny bez , wanilia.
Wspaniale zrównoważone o średnim ciele z podkreśloną mineralnością , wino białe z dużym potencjałem do dalszego dojrzewania.
Degustowaliśmy także starsze roczniki , świetnie znoszą upływ czasu.
Wspaniałe jako wino kontemplacyjne – otworzone wieczorową porą, przy blasku świec z bliską Ci osobą, to recepta na niezapomniany wieczór …..
Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.