Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .
Bogata, jasna wiśniowa czerwień z ciemnymi refleksami. Zapraszający bukiet soczystych dzikich malin, jeżyn, także odrobiny kardamonu i delikatnej wanilii bourbon. Na początku przyjemny, z wdziękiem wije się na podniebieniu, mocny w ciele o skąpej strukturze, a jednocześnie jasne, wchodzi z dobrą presją do trwającego finału.
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Barolo z zabawną etykietą w stylu retro, ukazuje klasyczne aromaty Nebbiolo. Precyzyjnie zbilansowany bukiet dzikich jagód, płatków róż ziołowych przypraw, w tle także nuty ziemii żelaza i lukrecji.
Paolo Manzone Barolo Ruvey
Silna czerwono-granatowej barwa. Bukiet pełen malin, śliwki i fiołków z lekko dymna nutą i liściem tytoniu. Na podniebieniu soczyste owoce, różnorodność niuansów jeżyny, wiśni, karmelu, i wanilii w połączeniu z dymno-tostową nutą, a to wszystko przyprawione lekką ostrością ziół. Świeża kwasowość i dobrze ułożone taniny.
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.
Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.
Oseleta – pewne dziedzictwo regionu Valpolicella, długowieczne wino o dużym ładunku tanin, (konieczna dekantacja),
początkowo wino o dość surowym charakterze, zamknięte i rustykalne, po dłuższym czasie otwiera
się imponując trochę oldschoolowym charakterem. Aromatyczny zapach, chrupiący, mineralny, natychmiastowe nuty czerwonych owoców
runo leśne: borówka, porzeczka, dzika jeżyna z niuansem grafitu i ziemi.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Tignanello Antinori
Tignanello to intensywny, głęboki kolor rubinowy, bukiet prezentuje wyjątkową złożoność z nutami czerwonych owoców, truskawek i granatu, które dają początek delikatnym aromatom moreli i brzoskwiń w syropie, doprawione odrobiną wanilii, suszonych kwiatów, czekolady, przyjemne korzenne przyprawy. Całośc dopełniają nuty kawy, karmelu i aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Pełne wdzięku i wypełniające podniebienie prezentuje jedwabiste, żywe taniny i dodaje żywotności, soczystości i długi posmak, który charakteryzują nuty palonej kawy i gorzkiej czekolady. Extraklasa !
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.