Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Podobnie jak jego starszy brat pochodzi w 100 % ze szczepu Aglianico, podsuszone grona, wstępna maceracja na zimno, maceracja przez około 20 dni z ciągłym przepompowywaniem, fermentacja z udziałem selekcjonowanych drożdży, przeprowadzona fermentacja malolaktyczna, dojrzewa w nowych beczkach przez 12 mcy. Wino wyróżnia się głębokim, rubinowym kolorem, zapowiada wyjątkowe doznania. Nos pełen złożonych aromatów, intensywny, z wyraźnymi nutami dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców, śliwki, jagody czy wiśni ‘Maiatica’, delikatnie przeplatanymi akcentami wanilii, prażonych ziaren kawy i dębu. Arcydzieło w bardzo rozsądnej cenie , „Amarone” za pół ceny ? … 😉
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Miłośnicy pełnych win czerwonych, przygotujcie się na wspaniałe doznania. To Rue 333, Taurasi DOCG, czołówka pod względem jakości win czerwonych z winogron Aglianico, najszlachetniejszych ze szlachetnych czerwonych odmian naszych południowych Włoch. To piękne czerwone wino o jaskrawej rubinowo-czerwonej barwie. W nosie intensywne nuty dojrzałych owoców. W ustach wino charakteryzujące się przyjemnym, harmonijnym i aksamitnym smakiem, z charakterystycznymi nutami wiśni Maiatica, typowej dla doliny Agro Taurasino i lukrecji. Wino o dobrej treściwości i ważnej strukturze, wymaga połączenia z czerwonymi mięsami lub dziczyzną. Doskonale komponuje się także z pierwszymi daniami na bazie sosów mięsnych, np. pappardelle z ragout z dzika.
Podsuszone grona Aglianico nabierają zupełnie innego wymiaru, wina z aglianico zwykle są ciężkie i taniczne, ale w tym wydaniu bliższe skojarzenie jest w kierunku dobrego Amarone, skoncentrowane, a na podniebieniu zachwycająco gęste, kremowe, pełne i otulające, z nutą gorzkiej czekolady, czereśni i ciemnych owoców.
Wino ma na podniebieniu gęsty, zachwycający , skoncentrowany, pełny smak, w nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców, przypraw, wiśni Maiatica z Taurasi i gorzkiej czekolady, stonowana beczka w tle doskonałe uzupełnia to wino.
Bicento to wyśmienite czerwone wino, z wulkanicznych winnic , na wzgórzach Taurasi. Nazwa tego wina wynika z długowieczności winnic, z których jest produkowane, które liczą sobie 200 lat. Bicento dosłownie oznacza „dwa razy sto”. Na podniebieniu jest skoncentrowane i gęste. Nos porywa aromatami dojrzałych czerwonych owoców, śliwek, lukrecji, rabarbaru, przypraw i tytoniu. Beczka cudownie dopełnia i nie dominuje.
Klejnot produkcji Zenato, wino to produkowane jest z selekcji najlepszych winogron z Valpolicella Classico uprawianych w miasteczku Sant’Ambrogio (Corvina, Rondinella, Oseleta i Croatina). Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, w tle kandyzowana wiśnia z przyjemną pikantną warstwą gałki muszkatołowej i suszonych kwiatów. Wyśmienite Amarone !
Amarone miękkie delikatne uwodzicielskie…. Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo
intensywny – konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową
nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu.
Skomplikowany proces winifikacji dał wielkie wino o intensywnie rubinowym kolorze z granatowymi refleksami, nosie pełnym wiśni, jagody i borówki w połączeniu z lukrecją , korzennymi przyprawami
i szczyptą wanilii. W ustach pełne o wyrazistych taninach z niuansem kandyzowanych owoców . Wino zostało starzone najpierw w beczkach ze słowiańskiego i francuskiego dębu przez 42 miesiące,
a później odpoczywało 2 lata w butelkach.
Flagowe wino wytwórni Zenato. Głęboki, rubinowy kolor, bardzo intensywny, ostry bukiet, w którym przewijają się nuty suszonych owoców, wiśni, śliwek, tytoniu i korzennych przypraw. W zakończeniu wyczuwalny odcień lukrecji. Wino pełne, bogate, doskonale zbalansowane, przeznaczone do długiego leżakowania. alk.15.5%
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.