Conca de Barberà to region winiarski w Hiszpanii, który leży w południowej części regionu Katalonia, w prowincji Tarragona. Jest to obszar znany głównie z produkcji win, a jego krajobraz jest pełen malowniczych wzgórz, wiosek i winnic. Region Conca de Barberà jest często uważany za jeden z mniej znanych, ale równie fascynujących obszarów winiarskich w Katalonii.
Charakterystyka regionu Conca de Barberà:
Klimat: Region Conca de Barberà ma klimat śródziemnomorski z wpływami kontynentalnymi. To oznacza, że istnieje różnica między temperaturami dzienne i nocnymi, co przyczynia się do równomiernego dojrzewania winogron. Klimat ten jest sprzyjający dla produkcji win wysokiej jakości.
Gleby: W regionie znajdują się różne rodzaje gleb, ale przeważają gleby wulkaniczne i gliniaste. Te różnorodne gleby wpływają na smak i charakter win.
Odmiany winorośli: Region Conca de Barberà jest znany z uprawy wielu odmian winorośli, w tym Garnacha (Grenache), Tempranillo, Macabeo, Parellada i inne. Czerwone wina są popularne w tym regionie, ale produkuje się także białe i różowe wina.
Grona chardonnay z ręcznego zbioru, dojrzewają po winifikacji 4 miesiące w beczkach z dębu francuskiego.
Wino o barwie słomkowo żółtej, nos pełen aromatów owocowych, dojrzałe brzoskwinie , skórka jabłka, lekkie niuans pieczonego chleba, tłusta delikatna tekstura…
w ustach bardzo przyjemne, długie dobrze zbalansowane, nuty lekko maślane ze świetna kwasowością!
Ręczny zbiór, fermentacja w kadziach inox w kontrolowanej temperaturze, dalsze dojrzewanie i fermentacja malolaktyczna w beczkach dębowych, starzenie 6-10 miesięcy .
W rezultacie otrzymujesz wino, lekkiej (jak to pinot) wiśniowej barwie, to bardzo dobrze zrobiony pinot noir, bukiet pełen dojrzałej wiśni, wędzonej śliwki, lukrecji , a w ustach przyjemnie mineralne, o miękkich taninach.
Pinot Noir jest bardzo wymagający i kapryśny ten jest zdecydowanie bardzo udany . Na zdrowie !
Po ręcznych zbiorach, winifikacja w kadziach inox, fermentacja malolaktyczna oraz dalsze dojrzewanie w beczkach dębowych 12-14 miesięcy.
Rezultat imponujący, klasyczne nuty syrah, powidła w wędzonej śliwki, jagoda, borówka, tytoń . W ustach solidne, pełne , długie mięsiste z nutami balsamico i wanilii, miękkie aksamitne taniny.
Solidne wino!
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.