**Walencja: Klejnot Hiszpańskiej Winiarskiej Korony**
Valencia, położona na wschodnim wybrzeżu Hiszpanii, nie tylko przyciąga turystów swoimi pięknymi plażami i kulturowym dziedzictwem, ale także stanowi znaczący region winiarski. Znana przede wszystkim z winnych krzewów bobal i monastrell, ta malownicza kraina ma bogatą historię winiarską sięgającą czasów rzymskich.
Głównym czynnikiem decydującym o sukcesie winnic Valencii jest klimat śródziemnomorski, który zapewnia ciepłe i suche lata, sprzyjające dojrzewaniu winogron. Dodatkowo, różnorodność terenu - od gór po równiny - tworzy różnice mikroklimatyczne, które wpływają na charakterystykę win.
Region ten słynie z produkcji czerwonych win, które często cechuje intensywność smaku i bogactwo aromatów. Wina czerwone z Valencii są często owocowe i pikantne, z delikatnymi nutami przypraw i dobrze zintegrowanymi taninami.
Należy również zaznaczyć, że w ostatnich latach produkcja win białych w regionie znacząco wzrosła, a winnice coraz częściej eksperymentują z różnymi odmianami winogron, takimi jak macabeo czy chardonnay. Wynikiem tych wysiłków są wina białe o świeżych,
Paloma Minguez Bobal
To wino hedonistyczne, bardzo apetyczne i smaczne, świeże, słodkie i zabawne, wino „przyjemne”, produkowane z wysokiej jakości winogron organicznych i z dużym szacunkiem dla jego typowości.
Manuel Manzaneque EA! Cencibel
EA ! (Hej!) Czerwone, przyjemne, świeże, słodkie i zabawne, wino, którym można się delektować, produkowane z wysokiej jakości winogron ze starych winnic i z ogromnym szacunkiem ziemii i jej owoców, ukazuje typowość Cencibel i jego terroir.
Paloma Minguez Cava Brut
Świetlista cava o jasnożółtej barwie z zielonymi odcieniami, drobne szlachetne bąbelki i trwały mus. W nosie intensywne aromaty białych owoców, takich jak gruszka i jabłko, z nutami cytrusów i kwiatów. Podniebienie jest świeże i kwiatowe, ze zrównoważoną kwasowością, pozostawiającą długie i eleganckie wspomnienie. Świetne !
Manuel Manzaneque Chardonnay
……dominują aromaty zielonego jabłka i kwiatów. druga linia w odwodzie … owoców cytrusowych (grejpfrut, cytryna i mandarynka) podążają za dominującymi owocami tropikalnymi. Obydwa bardzo dobrze zbalansowane tostami z beczki, które nadają aromat waniliowy, balsamiczny i pikantny (rozmaryn, tymianek i koper włoski).
Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.