Wszystko zaczęło się od Gregorio Perrucciego, najstarszego syna rodziny robotników rolnych, doświadczonego handlarza w pracującego dla szlacheckich właścicieli ziemskich Mandurii, który wrócił bez szwanku z drugiej wojny światowej.
Reforma rolna zmusiła szlachtę do oddania dużej części swojej ziemi chłopom, którzy zaczęli ją rekultywować, zakładać winnice i produkować własne wino w zbiorowych strukturach zwanych „palmenti”.
Wraz z braćmi założył także firmę pośredniczącą w sprzedaży wina produkowanego masowo przez te rodziny.
Spóldzielnia była jedną z najwiekszych we Włoszech, produkowane były wina na skalę masową sprzedawane i transportowane cysternami. Na poczatku lat 90 zaczęła kielkowac idea stworzenia wyjątkowych win jakościowych.
Gregory poświęca się primitivo, zakupowi ciekawych winnic i nowoczesnym technikom winiarskim, z których wielu nauczył się podczas licznych podróży do Kalifornii. Wycieczki, podczas których bada związek primitivo z kalifornijskim zinfandelem, a przede wszystkim przyczyny sukcesu tego ostatniego, pomimo całkowicie „anonimowego” rozpowszechnienia primitivo.
Wieloletnie konsekwentne działania, w promowaniu włoskiego "zinfandla" przyniosły nadspodziewane efekty, Felline ( wcześniej pod nazwą Accademia dei Racemii) stała się synonimem wysokiej jakości a wina spod znaku praktycznie corocznie zyskuja uznanie międzynarodowych krytyków i oczywiście konsumentów wina.
Fascynujące wino codzienne Torre Guacetto, grona ze starych 50 letnich krzewów, starzone częściowo dużych beczkach dębu amerykańskiego
przez 6 miesięcy. Bukiet owoców leśnych, kakao, przyprawy, w ustach krągłe i aksamitne.
Wino jest naszym bestsellerem od ponad 15 lat.
Bardzo udany kupaż podstawowych apulijskich szczepów, z pod znaku Felline (dawniej Accademia dei Racemii), głęboko karminowy kolor, nos
pełen wiśni, jeżyn i powideł, skoncentrowane, o wyraźnie zaznaczonej słodkiej nucie, długie i krągłe.
To wspaniale pijalne wino o rewelacyjnym stosunku ceny do jakości.
Arcydzieło od Felline , jedno z najciekawszych ostatnio degustowanych Primitivo, grona uprawiane na jednej z działek sklasyfikowanych jako Cru, podłoże wapienno tufowe – kamieniste. Primitivo (zbierane zwykle około połowy września) wzmacnia swoją owocowość z nutami czarnej wiśni i wanilii oraz czerwonych jagód.
Na czarnej ziemi zbiera się je w połowie/pod koniec września, uzyskując bardzo pikantne Primitivo z nutami czarnego pieprzu, rabarbaru i lukrecji oraz gęstą i trwałą strukturą garbnikową. Wyrafinowane drewno francuskie i amerykańskie podkreśla miętowe i balsamiczne nuty tego Cru. Fantastyczne !
Flagowe wino spod znaku Felline (Accademia dei Racami), z niewielkiej posiadłości ze starych 70 letnich krzewów , z zaznaczonymi notami balsamicznymi, w ustach skoncentrowane, ale nie ciężkie, dobrze zbalansowane i bardzo długi owocowy finisz. Lektura obowiązkowa 🙂
Połączenie Vermentino i Chardonnay daje wino o aromacie owoców tropikalnych z lekką nutą przypieczonej skórki chleba . Na podniebieniu wytrawne, świeże i soczyste z delikatną kwasowością, długim i mineralnym finiszem.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.