Fascynujące wino codzienne Torre Guacetto, grona ze starych 50 letnich krzewów, starzone częściowo dużych beczkach dębu amerykańskiego
przez 6 miesięcy. Bukiet owoców leśnych, kakao, przyprawy, w ustach krągłe i aksamitne.
Wino jest naszym bestsellerem od ponad 15 lat.
Bardzo udany kupaż podstawowych apulijskich szczepów, z pod znaku Felline (dawniej Accademia dei Racemii), głęboko karminowy kolor, nos
pełen wiśni, jeżyn i powideł, skoncentrowane, o wyraźnie zaznaczonej słodkiej nucie, długie i krągłe.
To wspaniale pijalne wino o rewelacyjnym stosunku ceny do jakości.
Danza delle Spade to potężne Primitivo ze słonecznego Salento, o skoncentrowanej i strukturze, grona pochodzą z bardzo nasłonecznionego regionu Apulii , gleby usłane kamieniami akumulującymi ciepło, podłoże gliniasto-wapienne. Grona z późnych zbiorów poddane zimnej maceracji , po klasycznej fermentacji poddane także fermentacji malolaktycznej.
Bukiet wypełniony intensywnymi nutami soczystych wiśni, ciemnych, dzikich jagód, oraz słodkich przypraw.
Danza delle Spade to potężne Primitivo ze słonecznego Salento, o skoncentrowanej i strukturze, grona pochodzą z bardzo nasłonecznionego regionu Apulii , gleby usłane kamieniami akumulującymi ciepło, podłoże gliniasto-wapienne. Grona z późnych zbiorów poddane zimnej maceracji , po klasycznej fermentacji poddane także fermentacji malolaktycznej.
Bukiet wypełniony intensywnymi nutami soczystych wiśni, ciemnych, dzikich jagód, oraz słodkich przypraw.
Arcydzieło od Felline , jedno z najciekawszych ostatnio degustowanych Primitivo, grona uprawiane na jednej z działek sklasyfikowanych jako Cru, podłoże wapienno tufowe – kamieniste. Primitivo (zbierane zwykle około połowy września) wzmacnia swoją owocowość z nutami czarnej wiśni i wanilii oraz czerwonych jagód.
Fletris dosłownie oznacza „winogrona suszone na drewnie”. Nazwę tę wybrano, aby przypomnieć niezwykłą metodę winifikacji tego wina, Fletris dojrzewa w beczkach dwuletnich, a następnie w nowych, aby jeszcze bardziej nadać winom wszystkie aromaty i niuanse dębowej beczki .
Nazwa „Campo del re” wywodzi się od nazwy terenu, na którym znajduje się winnica. Prowadzone w tym miejscu zbiory przeznaczone były na produkcję wina dla króla Ferdynanda II Burbonów. Produkowane wino cieszyło się szczególnym uznaniem na dworze, do tego stopnia, że miejscowi rolnicy nazwali winnicę „Campo del Re”, królewska ziemia !
Equiniox to mieszanka Aglianico i Piedirosso o słodkim charakterze, którego nazwa wzięła się od pierwszego dnia zbiorów, czyli 21 września. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa aequa-nox , co dosłownie oznacza „równą noc”. W rzeczywistości równonoc jest jednym z zaledwie dwóch dni w roku, w których dzień i noc trwają tyle samo. Tego samego dnia kończy się lato, a jesień ma swój bieg.!
Na czarnej ziemi zbiera się je w połowie/pod koniec września, uzyskując bardzo pikantne Primitivo z nutami czarnego pieprzu, rabarbaru i lukrecji oraz gęstą i trwałą strukturą garbnikową. Wyrafinowane drewno francuskie i amerykańskie podkreśla miętowe i balsamiczne nuty tego Cru. Fantastyczne !
Mammasanta czyli jest Najświętszą Dziewicą Matką, jest to swoiste westchnienie po spróbowaniu tak wyśmienitego wina !
Produkowane z ponad 100-letnich krzewów, które są mocno przycinane każdego roku celem ograniczenie wydajności i poprawy koncentracji gron (zielone zbiory). Wino o kolorze rubinowym zmierzającym w odcienie purpury. W nosie dominują aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, śliwkowych powideł z ziołowymi nutami. W smaku pełne, harmonijne, z wyczuwalną śliwką i jagodą, przyprawione pieprzem, lukrecją i wanilią. Miękkie, aksamitne taniny dają długi, niepowtarzalny finisz. Starzone w nowych, małych beczkach (225 l) z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
Flagowe wino spod znaku Felline (Accademia dei Racami), z niewielkiej posiadłości ze starych 70 letnich krzewów , z zaznaczonymi notami balsamicznymi, w ustach skoncentrowane, ale nie ciężkie, dobrze zbalansowane i bardzo długi owocowy finisz. Lektura obowiązkowa 🙂
Połączenie Vermentino i Chardonnay daje wino o aromacie owoców tropikalnych z lekką nutą przypieczonej skórki chleba . Na podniebieniu wytrawne, świeże i soczyste z delikatną kwasowością, długim i mineralnym finiszem.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.