Winiarnia Manzaneque w Albacete to osobisty i rodzinny projekt Manuela Manzaneque Suáreza, prestiżowego hodowcy winorośli i enologa, oraz jego żony Palomy Mínguez, wielkiej miłośniczki gastronomii, wsi i dobrego wina.
To projekt zrodzony z miłości i pasji. Z miłości, jaką Manuel i Paloma darzą terroir swojego obszaru i pasji tworzenia wspaniałych win, uczciwych i z duszą, ukazujących maksymalny splendor tego terroir i winorośli, które rosną tam od dziesięcioleci.
Obecnie produkują wina z winnic z prowincji Albacete , Cuenca i Walencja oraz cava w Requena (Walencja).
Pracuja nad rodzimymi odmianami Macabeo, Cencibel i Bobal oraz Chardonnay.
Manuel Manzaneque Suárez jest technikiem winiarstwa i enologii z prestiżowej szkoły Agropolis Montpellier. Manuel ma rozległe doświadczenie w winnicy i winiarni oraz świetną wizję biznesową i handlową, aby spróbować wydobyć maksymalny wyraz z każdej winnicy, oferując bardzo konkurencyjne wina z różnych asortymentów i na różne rynki, ale przede wszystkim zawsze szuka przyjemnych wina i radosne, które sprawiają przyjemność konsumentom.
Wykonuje bardzo stałą pracę, kontrolując cały proces i każdy projekt, w niektórych projektach nie jest konieczne nic więcej niż wykonanie każdej części pola i pracy w magazynie.
EA :
Uprawy o znajdują się w południowo-zachodniej części prowincji Cuenca i obejmują różne gminy na tym obszarze, takie jak Las Pedroñeras, El Provencio, Las Mesas, San Clemente i Pozoamargo.
Jest to idealny obszar do uprawy winorośli, ponieważ plony z hektara nie są zbyt wysokie, szczególnie w starych winnicach. Co więcej, ich winorośle charakteryzują się dużą liczbą godzin nasłonecznienia, cyklem dojrzewania i zdrowotnością winorośli.
DO VALENCIA
W ramach tej Oznaczenia Pochodzenia produkują dwa wina z rodzimej odmiany Bobal .
Mil Cepas Bobal wytwarzany jest z winogron z małej działki składającej się z 60-letnich winnic, które nazywamy „Paraje la Palomera”, która ma piaszczystą glebę i jest otoczona pięknym górskim krajobrazem zintegrowanym z Parkiem Przyrody Hoces del Cabriel.
Nasza Paloma Mínguez Bobal produkowana jest z winogron pochodzących z 40-letniej działki „El Ardal” z glebą piaszczysto-gliniastą i dużą ilością kamieni na powierzchni.
Na obszarze panuje klimat śródziemnomorski z lekką kontynentalnością ze względu na wysokość i odległość od morza.
Nasze wina produkowane w DO Valencia są organiczne.
DO CAVA
Paloma Mínguez Cava jest wytwarzana z odmian winogron Macabeo i Chardonnay z winnic znajdujących się w Requena (Walencja), na glebach gliniastych i w wyniku organicznej uprawy winorośli .
Na obszarze panuje klimat śródziemnomorski z cechami kontynentalnymi, z mroźnymi i długimi zimami w przeciwieństwie do krótkich lat, z gorącymi, suchymi dniami i chłodnymi nocami.
Paloma Minguez Bobal
To wino hedonistyczne, bardzo apetyczne i smaczne, świeże, słodkie i zabawne, wino „przyjemne”, produkowane z wysokiej jakości winogron organicznych i z dużym szacunkiem dla jego typowości.
Manuel Manzaneque EA! Cencibel
EA ! (Hej!) Czerwone, przyjemne, świeże, słodkie i zabawne, wino, którym można się delektować, produkowane z wysokiej jakości winogron ze starych winnic i z ogromnym szacunkiem ziemii i jej owoców, ukazuje typowość Cencibel i jego terroir.
Paloma Minguez Cava Brut
Świetlista cava o jasnożółtej barwie z zielonymi odcieniami, drobne szlachetne bąbelki i trwały mus. W nosie intensywne aromaty białych owoców, takich jak gruszka i jabłko, z nutami cytrusów i kwiatów. Podniebienie jest świeże i kwiatowe, ze zrównoważoną kwasowością, pozostawiającą długie i eleganckie wspomnienie. Świetne !
Manuel Manzaneque Chardonnay
……dominują aromaty zielonego jabłka i kwiatów. druga linia w odwodzie … owoców cytrusowych (grejpfrut, cytryna i mandarynka) podążają za dominującymi owocami tropikalnymi. Obydwa bardzo dobrze zbalansowane tostami z beczki, które nadają aromat waniliowy, balsamiczny i pikantny (rozmaryn, tymianek i koper włoski).
Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.