Dara – mieszanka 60% Grenache (Garnatxa Negra) i 40% Cariñena (Samsó) dojrzewa w beczkach przez 12 miesięcy. Wino o aromatach czerwonych owoców , ziół , siana i ziemi,
ym razem jednoodmianowe Grenache w świetnym wydaniu , grona z jałowych gleb Llicorella (łupek), uprawiane na dużej wysokości są wyjątkowe . Karminowa czerwień i nos przepełniony aromatami czerwonych owoców i nutami skóry i pieprzu. Na podniebieniu łagodne garbniki i doskonała kwasowość, które wraz z mineralnością tego wina decydują o długim finiszu, chce się więcej i więcej … 🙂
Bardzo intensywna wiśniowo-czerwona barwa, niemal nieprzejrzysta. Nos pełen balsamicznych nut w połączeniu z dojrzałym ciemnym owocem, z delikatna nutą tymianku, skórki pomarańczowej i przypraw.
Na podniebieniu bardzo pełne, sile taniny lecz z idealnym poziomem kwasowości, soczyste i bardzo zrównoważone.
Potrawy: czerwone mięsa, dziczyzna, kiełbaski, wędliny, gulasze mięsne, pasztety, błękitne sery.
Kupaż Garnacha i Carinena, starzony w dwuletnich beczkach z dębu francuskiego przez okres 16 miesięcy , oferuje
skoncentrowane wino w bukiecie wiśniowo, waniliowym z nuta pieczonego chleba, ( w tle niuanse kwiatowe ..fiołki ?). W ustach skoncentrowane , krągłe, dobrze zbalansowane , klasyczne , niekrzykliwe, uwodzicielskie , arystokratyczne. Nie wiesz kiedy znika butelka , a następna już do Ciebie uwodzicielsko szepce. I jak tu sie oprzeć…..
Riesling Auslese "Eulenlay" Kinheimer Rosenberg
Aromatyczny, wykwintny skoncentrowany, słodko-rześki Riesling, kieliszek wypełniają aromaty moreli, mirabelki i miódu. Bardzo długi finisz z delikatnym dotykiem kwaśnej limonki . Grona z najlepszej części Kinheimer Rosenberg. Pasuje do: Owocowe desery (pieczone jabłko, ciasta z owocami , niezbyt słodkie sorbety ). Doskonały także jako aperitif na początek wspaniałego wieczoru.
Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Rioja Don Quintin Ortega sztandarowe wino winnicy Ortega
Proces winifikacji rozpoczyna się od starannej selekcji winogron z “La Pedriza”. Następnie przeprowadzana jest fermentacja alkoholowa z rygorystyczną kontrolą temperatury oraz delikatnym i długotrwałym przepompowywaniem, aby wydobyć kolor, subtelne aromaty i należytą ekstrakcję.
Wreszcie, jako ostatnia faza, przeprowadzana jest długa maceracja trwająca ponad 20 dni, proces ten kończy się fermentacją malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu, oraz starzeniem przez co najmniej 19 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Wino o intensywnym wiśniowo-czerwony kolor i głębokiej szacie. Subtelny nos z balsamicznymi aromatami mentolu, kandyzowanych owoców i mineralnym tłem ,
Eleganckie i smaczne na podniebieniu, z wypolerowanymi taninami i delikatnym finiszem.
Zbiory w połowie października, ręczna selekcja i odszypułkowanie , grona poddane kilkudniowej maceracji , następnie dojrzewa 16 miesięcy w beczkach, 75% z dębu francuskiego i 25% z dębu amerykańskiego.
Efekt finalny to subtelne wino o ciemnym, czereśniowy kolorze . W smaku i zapachu wyczuwa się nuty dojrzałych owoców, śliwki, porzeczki , w tle nuty pieprzu i balsamiczne , długie i skoncentrowane .
Gęste i soczyste wino, nos pełen leśnych owoców, wiśni i śliwek. Wyraźne nuty ziołowe, wanilii i niuans orzechów. W ustach gęste owoce, mocne taniny i bardzo dobra równowaga. Wrażenie niemal aksamitnego dotyku. Długi i intensywny finisz. Arcydzieło 🙂
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.