Piemont: Księga Smaku w Świecie Wina
Piemont, położony na północozachodnich zboczach Włoch, to region, który w świecie wina zapisuje się złotymi literami. Znany z urodzajnych winnic, majestatycznych górskich krajobrazów i niezwykłej kuchni, Piemont stał się mekką dla miłośników winiarskich doznań.
Główne Odmiany Winogron:
Piemont to dom dla wielu unikalnych odmian winogron, z których najbardziej znane to Nebbiolo, Barbera i Dolcetto. Nebbiolo, będące sercem regionu, daje życie ikonicznym winom Barolo i Barbaresco, znakomitym czerwonym winom, które podbiły serca degustatorów na całym świecie.
Barolo - Król Wina, Wino Królów:
Barolo, nazywane "Królem Wina", to wino, które emanuje elegancją i potęgą. Produkowane z Nebbiolo, dojrzewa w dębowych beczkach, nabierając intensywnego aromatu, głębokiej barwy i wyrafinowanej struktury tanin. Znakomite Barolo to symfonia smaku, łącząca nuty czerwonych owoców, przypraw i subtelnego drewna.
Inne Wino o Wielkim Charakterze:
Oprócz Barolo, Piemont oferuje również inne wyjątkowe wina. Barbera, z wyraźnym kwasem i soczystym smakiem, jest doskonałym towarzyszem do potraw kuchni piemonckiej. Dolcetto natomiast przyciąga uwagę świeżością i lekkim charakterem, idealnym do konsumpcji na co dzień.
Tradycja i Nowoczesność:
Piemont to region, w którym tradycja winiarska ma korzenie sięgające wieków, ale równocześnie jest miejscem, gdzie producenci wina eksperymentują z nowoczesnymi technologiami. Winiarnie, takie jak Gaja czy Vietti, zapisują się jako liderzy, łącząc dziedzictwo z innowacją, tworząc wina wyjątkowe pod każdym względem.
Perliste jasnożółte wino o bardzo intensywnym nosie , wypełnionym cytryną, kwiatami czarnego bzu, kwiatami i muszkatołowcem.
Słodkie, przyjemne, urocze z piękną dawką żywej kwasowości ! Fantastyczne zakończenie posiłku jako deser lub do deseru i serów !
Wino o kolorze słomkowym, ze złotymi refleksami. Bukiet klasycznego sauvignon, aromaty niezwykle intensywne i złożone, wzbogacone nutami kwiatu czarnego bzu i liści pomidora.
w ustach złożone i jedwabiste, z nutami wanilii i strudla jabłkowego, którym towarzyszą nuty mięty i lukrecji.
Wszechstronne, średnio ciężkie gavi , bardzo expresyjne . w nosie : werbena pomarańczowa, nuty owoców i melisy, wszystko subtelne, wkrada się w energetyczny finisz, który jest tak świeży, jak i struktura”. JAMES SUCKLING
wino słomkowym kolorze z zielonymi refleksami, nos rześki aromatyczny, ziołowa limonka, siano zielona herbata, w ustach przyjemnie wytrawna, miękka i jedwabista o posmaku moreli i brzoskwiń, w wszystko okraszone piękną mineralnością.
Wino o kolorze rubinowym przechodzącym we fiolet. W kieliszku aromaty wanilii, gorzkiej lukrecji i grafitu. Wino dobrze zintegrowane łączy taniny z wanilią i dojrzałą śliwką,
zrównoważone z wytrawnym i subtelnym aksamitnym finiszem
„W nosie jasne owoce wiśni ze śliwkami, morwą i ciemną czekoladą. Soczyste i owocowe, o treściwości średniej do pełnej, miękkich taninach i jasnej kwasowości.” JAMES SUCKLING
Rocznik 2021 zdobył 3 kieliszki Gambero Rosso ! Rewelacyjny stosunek ceny do jakości .
Paolo Manzone Ardi Langhe Rosso
Nos pełen aromatów wody różanej, fiołków, dojrzałych porzeczek i jagód. W ustach soczysta konfitura z czerwonych dojrzałych owoców z dodatkiem mięty i polnych kwiatów. Pełne, harmonijne i przyjemnie krągłe ze świeżą kwasowością. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka.
Ascheri Gavi Di Gavi
Jasnożółty, delikatny zapach dojrzałego winnego jabłka, aromaty kwiatowe i dyskretne owoce brzoskwini. Delikatna konsystencja i aromatyczna głębia na podniebieniu, z nutami owoców cytrusowych na finiszu.
Ascheri Langhe Arneis
Szlachetne białe wino , bardzo udane połączenie Areneis i Viogneer , charakteryzuje się intrygującym, trwałym aromatem i smakiem, wspaniale emanując aromatem banana i ananasa oraz delikatną nutą kwiatową. Delikatna, świeża konsystencja zapewnia przyjemną, długotrwałą słodycz i ożywienie, soczyste eleganckie świetne !
Eleganckie Nebbiolo z Langhe, niezbyt skoncentrowane, ale obdarzone wspaniałą klarownością: delikatne, ciepłe, harmonijne, z dojrzałymi owocami i aromatami korzennymi, w tle fiołki , zioła i wanilia. Rasowy, trwały finisz z dobrze dobraną, świeżą kwasowością i mocnymi taninami.
Harmonijne i urokliwe wino o doskonałej równowadze.
Paolo Manzone Reysu Roero Arneis
Wyjątkowe wino o jasnosłomkowym kolorze z zielonymi refleksami. W nosie aromaty dojrzałych jabłek, gruszki, pigwy w połączeniu z zielonym pieprzem i kwiatem lipy. W ustach, idealnie strukturalne- wielowarstwowe, przy tym bardzo świeże i super przyjemne. Lekko pikantne z cytrusowym finiszem. Niesamowite połączenie lekko balsamicznych nut z mięta, polną trawą, melisa i mandarynką:)
Paolo Manzone Fiorenza Barbera d’Alba
Średnio głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromaty wiśni, jeżyn i jagodowego musu, z dodatkiem delikatnych przyprawy. W ustach bardzo łagodne, ziołowe nuty przeplatają się z wiśnią, subtelnym dodatkiem wanilii i gorzkiej czekolady. Soczyste z dobrą równowagą pomiędzy żywą, orzeźwiającą kwasowością i jedwabistymi taninami.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.