Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Kwitnie w kieliszku mentolową mieszanką suszonych truskawek, zakurzonej róży i jesiennych przypraw. Jest elegancki i pikantny w stylu, z chłodzącą mineralnością i rześką kwasowością, która akcentuje ciemnoczerwone owoce. Wino długie świetnie wyważone, równowaga kwasowa wina przechylona w kierunku delikatnej słodyczy.
Winnice Planety z okolic Menfi – Sambuca di Sicilia, ręczny zbiór winogron, 12 miesięcy starzone w beczkach dębowych.
Połączenie Vermentino i Chardonnay daje wino o aromacie owoców tropikalnych z lekką nutą przypieczonej skórki chleba . Na podniebieniu wytrawne, świeże i soczyste z delikatną kwasowością, długim i mineralnym finiszem.
Cloudy Bay Pinot Noir jest głębokie, o ciemnych owocach i aromatyczne. W nosie nuty jeżyn, grafitu i wiśni morello. Na podniebieniu znajdziesz śliwkę, jeżynę i jesienne owoce połączone z delikatnymi, jedwabistymi taninami i zrównoważone soczystą kwasowością. Finisz jest długi, a wino wyjątkowo bardziej wyraziste.
Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… “Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Santa Cecilia to jedno z kultowych win Sycylii, chyba najbardziej popularny sycylijski szczep nero d’avola z okolic Menfi, w najlepszym wydaniu, intensywna czerwień, z fioletowymi refleksami, zapach zdominowany przez nuty śliwki , czekolady, tytoniu, lukrecji, lekko dymny i beczkowy(dojrzewany 12 miesięcy w beczkach z dębu alier) . W ustach intensywne i ekspresyjne, potężne, duży ładunek tanin.
Wspaniały kompan do cięższych dań .
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.