Maravento nazwa wina wywodzi się od nazwy pałacu Lojacono w Maraventano, pałac jest swoistym emblematem XVII-wiecznego baroku sycylijskiego.
Potężne i skoncentrowane , ale z przyjemnym cukrem resztkowym, zapewnia znakomite wrażenia i pokazuje, dlaczego zostało ono wybrane najlepszym czerwonym sycylijskim winem!
Aromat tego Chardonnay uwalnia egzotyczne owocowe wrażenia z niuansami banana, pigwy, marakui, mango i melona cukrowego oraz nutą melisy. Odrobina gruszki nadaje Chardonnay smak, który jest bardzo miękki i harmonijny w połączeniu ze słodkawymi egzotycznymi składnikami owocowymi. Jego lekko mineralna nuta sprawia, że wino to jest gładkie i dodaje intrygującego kontrastu.
Wspaniałe jako wino kontemplacyjne – otworzone wieczorową porą, przy blasku świec z bliską Ci osobą, to recepta na niezapomniany wieczór …..
Paolo Manzone Mirine Nebbiolo d’Alba
Intensywna rubinowa czerwień. W zapachu wyraźnie wyczuwalne nuty wiśni, jeżyn i szczypta wanilii. Wino krągłe, subtelne o bardzo różnorodnym smaku. W ustach mus bogaty w owoce morwy, jeżyn, porzeczek i jagód z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pełne herbaciane taniny. Bardzo soczyste. Idealnie pasuje do delikatnych mięs, dojrzewających wędlin oraz wyśmienicie sprawdzi się ze stekiem z tuńczyka. Wino leżakowało przez 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Pobudzający aromat Gewürztraminer przypomina liczi i mango z delikatnymi nutami wiciokrzewu. Spektrum aromatyczne obejmuje również nuty płatków róży, które są typowe dla tej odmiany. Wyjątkowa jakość aromatycznego charakteru wina jest kontynuowana na podniebieniu, ze świeżymi owocami i żywą kwasowością w połączeniu z nutami mineralnymi, pozostawiając bardzo okrągłe i jednocześnie mocne wrażenie.
Mammasanta czyli jest Najświętszą Dziewicą Matką, jest to swoiste westchnienie po spróbowaniu tak wyśmienitego wina !
Produkowane z ponad 100-letnich krzewów, które są mocno przycinane każdego roku celem ograniczenie wydajności i poprawy koncentracji gron (zielone zbiory). Wino o kolorze rubinowym zmierzającym w odcienie purpury. W nosie dominują aromaty dojrzałych, czerwonych owoców, śliwkowych powideł z ziołowymi nutami. W smaku pełne, harmonijne, z wyczuwalną śliwką i jagodą, przyprawione pieprzem, lukrecją i wanilią. Miękkie, aksamitne taniny dają długi, niepowtarzalny finisz. Starzone w nowych, małych beczkach (225 l) z francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Bordoska mieszanka w sycylijskim wykonaniu. Intensywny aromat czerwonych owoców, z lekką dominacją porzeczki , nutami skóry, ziemi, przypraw , minerałów, wanilii i drzewa sandałowego. Pełne na podniebieniu, dobrze zdefiniowane taniny wsparte gęstą strukturą delikatnych tanin, co dodaje mu młodzieńczej równowagi, podkreślonej cytrusową świeżością.
Flagowe wino spod znaku Felline (Accademia dei Racami), z niewielkiej posiadłości ze starych 70 letnich krzewów , z zaznaczonymi notami balsamicznymi, w ustach skoncentrowane, ale nie ciężkie, dobrze zbalansowane i bardzo długi owocowy finisz. Lektura obowiązkowa 🙂
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.