Arcydzieło od Felline , jedno z najciekawszych ostatnio degustowanych Primitivo, grona uprawiane na jednej z działek sklasyfikowanych jako Cru, podłoże wapienno tufowe – kamieniste. Primitivo (zbierane zwykle około połowy września) wzmacnia swoją owocowość z nutami czarnej wiśni i wanilii oraz czerwonych jagód.
Baigorri Mendi to klasyczna Crianza, ale z akcentem na żywy owoc, z beczką w tle. Nos wypełniony ciemnymi wiśniami i dzikimi jagodami. Na podniebieniu niezwykle krągłe : owoc i elegancja w strukturze. Idealny towarzysz posiłku. Nowy typ Rioja , który koniecznie warto spróbować !
Nazwa „Campo del re” wywodzi się od nazwy terenu, na którym znajduje się winnica. Prowadzone w tym miejscu zbiory przeznaczone były na produkcję wina dla króla Ferdynanda II Burbonów. Produkowane wino cieszyło się szczególnym uznaniem na dworze, do tego stopnia, że miejscowi rolnicy nazwali winnicę „Campo del Re”, królewska ziemia !
Eleganckie Nebbiolo z Langhe, niezbyt skoncentrowane, ale obdarzone wspaniałą klarownością: delikatne, ciepłe, harmonijne, z dojrzałymi owocami i aromatami korzennymi, w tle fiołki , zioła i wanilia. Rasowy, trwały finisz z dobrze dobraną, świeżą kwasowością i mocnymi taninami.
Harmonijne i urokliwe wino o doskonałej równowadze.
Bardzo złożony nos w stronę nut balsamicznych, ciemne owoce, likierowa wiśnia. W ustach czuć koncentrację, ale bez powalającego ciężaru.
W ustach ciemne owoce , lekkie niuanse skóry i podwędzonej śliwki , przyjemne taniny, dobra równowaga .
Pinot noir w świetnym wydaniu , wino wytrawne, miękkie i soczyste, nos: truskawki, wiśnie, maliny jest podszyte lekkim niuansem dymnym, w tle konfitura różana, w ustach świeża kwasowość i delikatny taninowy finisz.
Kupaż Nero d’Avola i Syrah od cenionego producenta z Sycylii. Bukiet tego wina bardzo intensywny, porzeczki i wiśni z lekka dymno smolista nutą, przypominająca poza Sycylią wina z Nowego Świata – choć w ustach Benuara jest wytrawna, elegancka i zdecydowanie europejska.
Rioja Baigorri Crianza to potężne, owocowe czerwone wino, z wystarczającą strukturą i chwytliwością na długie lata dojrzewania, ale już zbyt smaczne, gdy jest młode.
Głęboki kolor wiśniowy. Aromaty świeżo zerwanych czarnych owoców i przypraw; złożone i kuszące. Eleganckie, jedwabiste i skoncentrowane na owocach podniebienie; przyjemna świeżość. Długi i intensywny finisz.
Paolo Manzone Fiorenza Barbera d’Alba
Średnio głęboki rubinowoczerwony kolor. Aromaty wiśni, jeżyn i jagodowego musu, z dodatkiem delikatnych przyprawy. W ustach bardzo łagodne, ziołowe nuty przeplatają się z wiśnią, subtelnym dodatkiem wanilii i gorzkiej czekolady. Soczyste z dobrą równowagą pomiędzy żywą, orzeźwiającą kwasowością i jedwabistymi taninami.
Na czarnej ziemi zbiera się je w połowie/pod koniec września, uzyskując bardzo pikantne Primitivo z nutami czarnego pieprzu, rabarbaru i lukrecji oraz gęstą i trwałą strukturą garbnikową. Wyrafinowane drewno francuskie i amerykańskie podkreśla miętowe i balsamiczne nuty tego Cru. Fantastyczne !
Wino o rubinowo-czerwonej barwie i nosie jest złożonym, bogatym, aromaty na przemian czerwonych owoców, dojrzałych owoców, dżemu i podstawowych nut wanilii, przypraw i bardzo lekkiej, ale uwodzicielskiej nuty ziołowej.
Wino białe wytwarzane z odmian Viura (90%) i Malvasía (10%), pozyskiwane wyłącznie ze starych winnic, zlokalizowanych we wsiach Samaniego, Navarides i Leza, Rioja Alavesa.
Fermentacja i leżakowanie (8 miesięcy), wino w kontakcie z drobnym osadem drożdży odbywa się w nowych łagodnie wypalonych beczkach z francuskiego dębu, co nadaje winu niezwykłą strukturę i kremowo masślano-orzechową nutę.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.