Paolo Manzone Barolo Ruvey
Silna czerwono-granatowej barwa. Bukiet pełen malin, śliwki i fiołków z lekko dymna nutą i liściem tytoniu. Na podniebieniu soczyste owoce, różnorodność niuansów jeżyny, wiśni, karmelu, i wanilii w połączeniu z dymno-tostową nutą, a to wszystko przyprawione lekką ostrością ziół. Świeża kwasowość i dobrze ułożone taniny.
Klejnot produkcji Zenato, wino to produkowane jest z selekcji najlepszych winogron z Valpolicella Classico uprawianych w miasteczku Sant’Ambrogio (Corvina, Rondinella, Oseleta i Croatina). Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, w tle kandyzowana wiśnia z przyjemną pikantną warstwą gałki muszkatołowej i suszonych kwiatów. Wyśmienite Amarone !
Amarone miękkie delikatne uwodzicielskie…. Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo
intensywny – konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową
nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu.
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.
Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.
Oseleta – pewne dziedzictwo regionu Valpolicella, długowieczne wino o dużym ładunku tanin, (konieczna dekantacja),
początkowo wino o dość surowym charakterze, zamknięte i rustykalne, po dłuższym czasie otwiera
się imponując trochę oldschoolowym charakterem. Aromatyczny zapach, chrupiący, mineralny, natychmiastowe nuty czerwonych owoców
runo leśne: borówka, porzeczka, dzika jeżyna z niuansem grafitu i ziemi.
Usta wypełniają dojrzałe czerwone owoce z dominantą aromatów winogron, w tle prażone aromaty i przyprawy z czystą subtelna lekko waniliową beczką.
W ustach , pełne , aksamitne, świetnie zbalansowane.
Nos wypełniony dojrzałymi czerwonymi owocami, tytoniem , skórą, przyprawami. Clos Monlleó to gęste i naprawdę wspaniałe wino z dużą ilością ekstraktu, pikantności i aksamitnych tanin, wino o bardzo długim finiszu, kompletne od początku do końca !
Mikro-produkcja z kilku małych działek ze wsi Samaniego w obszarze Rioja Alavesa, Grona poddane długiej maceracji i spontanicznej fermentacji , naturalna ekstrakcja metodą grawitacyjną , dojrzewa 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Skomplikowany proces winifikacji dał wielkie wino o intensywnie rubinowym kolorze z granatowymi refleksami, nosie pełnym wiśni, jagody i borówki w połączeniu z lukrecją , korzennymi przyprawami
i szczyptą wanilii. W ustach pełne o wyrazistych taninach z niuansem kandyzowanych owoców . Wino zostało starzone najpierw w beczkach ze słowiańskiego i francuskiego dębu przez 42 miesiące,
a później odpoczywało 2 lata w butelkach.
Arzuaga Reserva Especial
Grona w ponad stuletnich krzewów o ograniczonej wydajności hektara, Grona w szczepu Tinto Fino z dodatkiem Cabernet i Albillo fermentowane a następnie starzone przez 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego.
Przejrzysty, czerwony, purpurowy kolor. Bardzo aromatyczne i złożone przewaga czarnych owoców, zmieszanych z notami tytoniu , karmelu , przypraw. Niezwykle ewoluuje i zachwyca podczas degustacji , wspaniałe !
Flagowe wino wytwórni Zenato. Głęboki, rubinowy kolor, bardzo intensywny, ostry bukiet, w którym przewijają się nuty suszonych owoców, wiśni, śliwek, tytoniu i korzennych przypraw. W zakończeniu wyczuwalny odcień lukrecji. Wino pełne, bogate, doskonale zbalansowane, przeznaczone do długiego leżakowania. alk.15.5%
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.