Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Arzuaga Gran Reserva
W wyniku długiego procesu winifikacji i dojrzewania , otrzymujemy niezwykłe wino, potężne, geste i skoncentrowane, jednocześnie bardzo finezyjne , dobrze ułożone.
Pięknie tańczy w kieliszku, pozostawiając gęste łzy, nos pełen aromatów owoców i przyprawionych lukrecją i starym balsamico.
W ustach pięknie wyważone, bardzo harmonijne o długim aksamitnym finiszu. Koniecznie dekantować !
BAIGORRI B70 jest ostatecznym wyrazem terroir wsi Samaniego grona z mikro-działki 1 ha obsadzonej w roku 1942, w Rioja Alavesa, podkreślają nie moc i koncentrację, ale subtelność, elegancję i złożoność. grona pochodzą z bardzo starych winorośli , niezwykle głęboko zakorzenionych. Wino produkowane całkowicie naturalnie bez zbędnych interwencji człowieka, aby odzwierciedlić wyjątkową i prawdziwą jakość, wydajnośc poniżej 2000 kg /ha!
Tignanello Antinori
Tignanello to intensywny, głęboki kolor rubinowy, bukiet prezentuje wyjątkową złożoność z nutami czerwonych owoców, truskawek i granatu, które dają początek delikatnym aromatom moreli i brzoskwiń w syropie, doprawione odrobiną wanilii, suszonych kwiatów, czekolady, przyjemne korzenne przyprawy. Całośc dopełniają nuty kawy, karmelu i aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Pełne wdzięku i wypełniające podniebienie prezentuje jedwabiste, żywe taniny i dodaje żywotności, soczystości i długi posmak, który charakteryzują nuty palonej kawy i gorzkiej czekolady. Extraklasa !
Grona z Negrar, Sant’Ambrogio di Valpolicella (Verona), Riserva produkowana tylko w najlepszych rocznikach, różni się od klasycznego Amarone
tym że dokonywana jest jeszcze dokładniejsza selekcji winogron pochodzących ze starszych winnic (od 20 do 50 lat). Stosowane są tylko organiczne metody uprawy,
przycinanie ręczne; selekcja kiełków, defoliacja, przerzedzanie pęczków ….
Grona suszone przez okres 3 miesięcy następnie winifikowane ściśle wg.tradycyjnej metody w zbiornikach betonowych co najmniej 2 miesiące w kontakcie ze skórkami,
fermentacja odbywa się przy użyciu rodzimych drożdży i w naturalnych temperaturach. Następnie wino odpoczywa około 9 lat w dużych dębowych beczkach i tonneaux
i jest butelkowane już od dziesiątego roku, i minimum 1 rok w butelce.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.