Mil Cepas Cencibel Manuel Manzaneque
Mil Cepas vino de parcela, pochodzi z jednej małej działki to duma rodziny Manzaneque. Wina bardzo ekskluzywne, o limitowanej produkcji 3600 butelek. Dojrzewanie w beczkach z dębu francuskiego 14 miesiecy .
Mil Cepas Bobal Manuel Manzaneque
Wspaniały 100% Bobal ze starych winnic, organiczne, z unikalnym terroirem piaszczystej gleby. Wino bardzo bezpośrednie, z dużą ilością nut owocowych i kwiatowych, w ustach świeże i z dobrym napięciem.
Rioja Don Quintin Ortega sztandarowe wino winnicy Ortega
Proces winifikacji rozpoczyna się od starannej selekcji winogron z „La Pedriza”. Następnie przeprowadzana jest fermentacja alkoholowa z rygorystyczną kontrolą temperatury oraz delikatnym i długotrwałym przepompowywaniem, aby wydobyć kolor, subtelne aromaty i należytą ekstrakcję.
Wreszcie, jako ostatnia faza, przeprowadzana jest długa maceracja trwająca ponad 20 dni, proces ten kończy się fermentacją malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu, oraz starzeniem przez co najmniej 19 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego.
Wino o intensywnym wiśniowo-czerwony kolor i głębokiej szacie. Subtelny nos z balsamicznymi aromatami mentolu, kandyzowanych owoców i mineralnym tłem ,
Eleganckie i smaczne na podniebieniu, z wypolerowanymi taninami i delikatnym finiszem.
Lo Coster Blanc – elegancki dotyk ziół, cytrusów, kwiatów, przypieczony tost , w tle orzech , lekka pikantność i powiew morskiej bryzy, uwodzicielskie , świetne, mineralne . To wino przekonało mnie do białych win z regionu słynącego z czerwieni , warto !
Zbiory w połowie października, ręczna selekcja i odszypułkowanie , grona poddane kilkudniowej maceracji , następnie dojrzewa 16 miesięcy w beczkach, 75% z dębu francuskiego i 25% z dębu amerykańskiego.
Efekt finalny to subtelne wino o ciemnym, czereśniowy kolorze . W smaku i zapachu wyczuwa się nuty dojrzałych owoców, śliwki, porzeczki , w tle nuty pieprzu i balsamiczne , długie i skoncentrowane .
Gęste i soczyste wino, nos pełen leśnych owoców, wiśni i śliwek. Wyraźne nuty ziołowe, wanilii i niuans orzechów. W ustach gęste owoce, mocne taniny i bardzo dobra równowaga. Wrażenie niemal aksamitnego dotyku. Długi i intensywny finisz. Arcydzieło 🙂
Wino o bardzo intensywnym owocowym nosie dominują nuty czerwonych owoców leśnych z lekkim niuansem kwiatowym, wino skoncentrowane długie , oleiste … o długim mineralnym finiszu.
Bordoska mieszanka w sycylijskim wykonaniu. Intensywny aromat czerwonych owoców, z lekką dominacją porzeczki , nutami skóry, ziemi, przypraw , minerałów, wanilii i drzewa sandałowego. Pełne na podniebieniu, dobrze zdefiniowane taniny wsparte gęstą strukturą delikatnych tanin, co dodaje mu młodzieńczej równowagi, podkreślonej cytrusową świeżością.
Flagowe wino spod znaku Felline (Accademia dei Racami), z niewielkiej posiadłości ze starych 70 letnich krzewów , z zaznaczonymi notami balsamicznymi, w ustach skoncentrowane, ale nie ciężkie, dobrze zbalansowane i bardzo długi owocowy finisz. Lektura obowiązkowa 🙂
Grona Pinot Nero i Chardonnay uprawiane na wysokości 700 mnpm, wino produkowane tradycyjna metodą szampańską dojrzewa 36 miesięcy . Szlachetna jasnożółta barwa, drobne szlachetne bąbelki, w bukiecie delikatne nuty siana, żółtych owoców i drożdżowego placka z owocami. Na podniebieniu delikatne żółte owoce, trwałe szlachetne bąbelki, finisz arystokratycznie elegancki, świeży, owocowy i długi.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.