Nos przepełnia mus jabłkowy z kwiatem akcji pachnącym migdałami i nutą świeżo zebranych ziół.
Wspaniałe jako wino kontemplacyjne – otworzone wieczorową porą, przy blasku świec z bliską Ci osobą, to recepta na niezapomniany wieczór …..
Głęboki, błyszczący rubinowy kolor z żywymi odcieniami granatu. Ma nos, złożony, harmonijny, bukiet wyraźnych, intensywnych aromatów: suszonych kwiatów, orzechów włoskich i suszonych fig, ściółki leśnej, soków humusowych i grzybowych, nuty grafitu, zakończone owocowym dotykiem malin i poziomek. Dobrze zrównoważone na podniebieniu, ma świetną strukturę, wspartą gładkimi, dojrzałymi, ale żywymi taninami i rozkosznie świeżą nutą cytrusową, prowadzącą do bardziej arystokratycznych nut gorzkiego kakao i korzeni chinowca. Finisz piękny, długi i orzeźwiający….
Na Zdrowie !
Wino o jasnozłotej barwie, dostarcza w nosie intensywne, różnorodne aromaty z nutami kwiatowymi i cytrusowymi, przyprawami, białą śliwką i wanilią. Na podniebieniu bogate w smak, z wielką głębią i równowagą. Idealne białe wino do starzenia.
Pobudzający aromat Gewürztraminer przypomina liczi i mango z delikatnymi nutami wiciokrzewu. Spektrum aromatyczne obejmuje również nuty płatków róży, które są typowe dla tej odmiany. Wyjątkowa jakość aromatycznego charakteru wina jest kontynuowana na podniebieniu, ze świeżymi owocami i żywą kwasowością w połączeniu z nutami mineralnymi, pozostawiając bardzo okrągłe i jednocześnie mocne wrażenie.
Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Wino o delikatnie żołtej barwie z odcieniem różu, bardzo delikatne szlachetne bąbelki.
Nos ekspresyjny: białe kwiaty, róże i miód akacjowy, skórka chleba, suszone owoce, lukrecja i krzemień
Rześkie bardzo wytrawne z subtelną perlistością, otulające aromatami wieloma aromatami , na finiszu chrupiący chleb i lukrecja .
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Klejnot produkcji Zenato, wino to produkowane jest z selekcji najlepszych winogron z Valpolicella Classico uprawianych w miasteczku Sant’Ambrogio (Corvina, Rondinella, Oseleta i Croatina). Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, w tle kandyzowana wiśnia z przyjemną pikantną warstwą gałki muszkatołowej i suszonych kwiatów. Wyśmienite Amarone !
Amarone miękkie delikatne uwodzicielskie…. Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo
intensywny – konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową
nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu.
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.
Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.