Mikro-produkcja z kilku małych działek ze wsi Samaniego w obszarze Rioja Alavesa, Grona poddane długiej maceracji i spontanicznej fermentacji , naturalna ekstrakcja metodą grawitacyjną , dojrzewa 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego.
Oseleta – pewne dziedzictwo regionu Valpolicella, długowieczne wino o dużym ładunku tanin, (konieczna dekantacja),
początkowo wino o dość surowym charakterze, zamknięte i rustykalne, po dłuższym czasie otwiera
się imponując trochę oldschoolowym charakterem. Aromatyczny zapach, chrupiący, mineralny, natychmiastowe nuty czerwonych owoców
runo leśne: borówka, porzeczka, dzika jeżyna z niuansem grafitu i ziemi.
Skomplikowany proces winifikacji dał wielkie wino o intensywnie rubinowym kolorze z granatowymi refleksami, nosie pełnym wiśni, jagody i borówki w połączeniu z lukrecją , korzennymi przyprawami
i szczyptą wanilii. W ustach pełne o wyrazistych taninach z niuansem kandyzowanych owoców . Wino zostało starzone najpierw w beczkach ze słowiańskiego i francuskiego dębu przez 42 miesiące,
a później odpoczywało 2 lata w butelkach.
Arzuaga Reserva Especial
Grona w ponad stuletnich krzewów o ograniczonej wydajności hektara, Grona w szczepu Tinto Fino z dodatkiem Cabernet i Albillo fermentowane a następnie starzone przez 24 miesiące w beczkach z dębu francuskiego.
Przejrzysty, czerwony, purpurowy kolor. Bardzo aromatyczne i złożone przewaga czarnych owoców, zmieszanych z notami tytoniu , karmelu , przypraw. Niezwykle ewoluuje i zachwyca podczas degustacji , wspaniałe !
Wino o barwie ciemnoczerwonej , intensywnej i wpadającej w czerwień, a z wiekiem w granat.
Intensywny nos : bukiet pieprzu i czekolady, jagód i jagody, porzeczki, tytoń, z finiszem lukrecji, rabarbaru i kokosa.
Na podniebieniu jest ciepłe, otulające, wystawne, garbnikowe i pełne. W ustach gęste, obszerne, z delikatną obecnością garbników
finisz śliwki, wiśni, czekolady i mięty.
Flagowe wino wytwórni Zenato. Głęboki, rubinowy kolor, bardzo intensywny, ostry bukiet, w którym przewijają się nuty suszonych owoców, wiśni, śliwek, tytoniu i korzennych przypraw. W zakończeniu wyczuwalny odcień lukrecji. Wino pełne, bogate, doskonale zbalansowane, przeznaczone do długiego leżakowania. alk.15.5%
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Amarone jest wynikiem wykorzystania zasobów natury i kunsztu winifikacji. To człowiek decyduje
o wyborze gron, decyduje o momencie zbiorów, czasie i sposobie suszenia winogron, sposobie tłoczenia,
długości maceracji , sposobie dojrzewania , w tym przypadku widać rękę mistrza .
Grona po zbiorach są podsuszane i poddane tłoczeniu w styczniu, winogrona przechowywane są w stalowych zbiornikach i w betonowych kadziach,
bez dodatku drożdży lub innych środków biotechnicznych, rozpoczyna się fermentacja. Po maceracji nad wytłokami, przez ponad 2 miesiące wino dojrzewa w dużych beczkach
ze Slawońskiego dębu przez minimum 5 lat , a później rok dojrzewa w butelce.
Amarone AM jest produkowane wyłącznie w najlepszych rocznikach.
Arzuaga Gran Reserva
W wyniku długiego procesu winifikacji i dojrzewania , otrzymujemy niezwykłe wino, potężne, geste i skoncentrowane, jednocześnie bardzo finezyjne , dobrze ułożone.
Pięknie tańczy w kieliszku, pozostawiając gęste łzy, nos pełen aromatów owoców i przyprawionych lukrecją i starym balsamico.
W ustach pięknie wyważone, bardzo harmonijne o długim aksamitnym finiszu. Koniecznie dekantować !
BAIGORRI B70 jest ostatecznym wyrazem terroir wsi Samaniego grona z mikro-działki 1 ha obsadzonej w roku 1942, w Rioja Alavesa, podkreślają nie moc i koncentrację, ale subtelność, elegancję i złożoność. grona pochodzą z bardzo starych winorośli , niezwykle głęboko zakorzenionych. Wino produkowane całkowicie naturalnie bez zbędnych interwencji człowieka, aby odzwierciedlić wyjątkową i prawdziwą jakość, wydajnośc poniżej 2000 kg /ha!
Tignanello Antinori
Tignanello to intensywny, głęboki kolor rubinowy, bukiet prezentuje wyjątkową złożoność z nutami czerwonych owoców, truskawek i granatu, które dają początek delikatnym aromatom moreli i brzoskwiń w syropie, doprawione odrobiną wanilii, suszonych kwiatów, czekolady, przyjemne korzenne przyprawy. Całośc dopełniają nuty kawy, karmelu i aromatycznych ziół śródziemnomorskich. Pełne wdzięku i wypełniające podniebienie prezentuje jedwabiste, żywe taniny i dodaje żywotności, soczystości i długi posmak, który charakteryzują nuty palonej kawy i gorzkiej czekolady. Extraklasa !
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.