Noà 2017 to urzekająco owocowa bestia, którą należy okiełznać, udany mariaż Nero d’Avola, Merlot i Cabernet Sauvignon.
Wyskakuje z kieliszka z trzaskiem popiołu, pokruszonych skał, krzemienia, grillowanej szałwii i konfitur z jeżyn. Jest eleganckie i jedwabiste w dotyku, o średniej wadze, jako rdzeń cierpkich dzikich jagód uzupełniony kwaśnymi cytrusami i minerałami tony dodają napięcia pod koniec. Finisz jest strukturalny i długi, szczypie zmysły chwytliwymi taninami, a słony akcent i nuty skórki śliwki utrzymują się niewiarygodnie długo… „Vinous”
„Arcydzieło Sagana 2017, silne nero d’Avola, o intensywnej ciemnej i głębokiej czerwień , z granatowym wręcz refleksem.
Nos: kandyzowane wiśnie, porzeczka, jodyna i grafit, świeżo palona kawa.
Smak: bardzo intensywny, konfitura z jeżyn i wiśni z niuansem ziarna kawy, kakao, gorzką czekoladą z ostrością przypraw.
zdecydowane długie i eleganckie. Potężny ładunek tanin, wspaniały bukiet, gwarantowany długi potencjał starzenia…” wino dojrzewało 12 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego
Wspaniałe i bardzo poważne ripasso. Nos łączy malinę z wiśnią, przyprawy z suszonymi
kwiatami a wszystko to otoczone garbowanej skóry. W ustach soczyste, welwetowe i pełne, o niewiarygodnie zbalansowanej
strukturze, mistrzowskie wino !
Grona zbierane w optymalnym czasie , fermentacja świeżych winogron w miesiącu
wrzesień/październik w naturalnych temperaturach, a styczniowa druga fermentacja na skórkach
Amarone metodą tradycyjną zwaną „Ripasso” przez około 15 dni. Dojrzewanie w dużych dębowych beczkach
z dębu sławońskiego co najmniej 2 lata, następnie 6 miesięcy w butelce.
Santa Cecilia to jedno z kultowych win Sycylii, chyba najbardziej popularny sycylijski szczep nero d’avola z okolic Menfi, w najlepszym wydaniu, intensywna czerwień, z fioletowymi refleksami, zapach zdominowany przez nuty śliwki , czekolady, tytoniu, lukrecji, lekko dymny i beczkowy(dojrzewany 12 miesięcy w beczkach z dębu alier) . W ustach intensywne i ekspresyjne, potężne, duży ładunek tanin.
Wspaniały kompan do cięższych dań .
Barolo z zabawną etykietą w stylu retro, ukazuje klasyczne aromaty Nebbiolo. Precyzyjnie zbilansowany bukiet dzikich jagód, płatków róż ziołowych przypraw, w tle także nuty ziemii żelaza i lukrecji.
Paolo Manzone Barolo Ruvey
Silna czerwono-granatowej barwa. Bukiet pełen malin, śliwki i fiołków z lekko dymna nutą i liściem tytoniu. Na podniebieniu soczyste owoce, różnorodność niuansów jeżyny, wiśni, karmelu, i wanilii w połączeniu z dymno-tostową nutą, a to wszystko przyprawione lekką ostrością ziół. Świeża kwasowość i dobrze ułożone taniny.
Cresasso jest mieszanką dwóch fermentacji , wino o głębokim wyważonym intensywnie czerwonym kolorze, gęste i strukturalne, nos pełen aromatów czerwonych owoców, jeżyna , śliwka oraz wiśni okraszonej korzenną nutą kadzidła i pieprzu . W ustach elagnckie , velvetowe , długie.
Klejnot produkcji Zenato, wino to produkowane jest z selekcji najlepszych winogron z Valpolicella Classico uprawianych w miasteczku Sant’Ambrogio (Corvina, Rondinella, Oseleta i Croatina). Bardzo aromatyczne, z aromatami suszonych czerwonych i czarnych owoców, w tym suszonych jagód i daktyli, w tle kandyzowana wiśnia z przyjemną pikantną warstwą gałki muszkatołowej i suszonych kwiatów. Wyśmienite Amarone !
Amarone miękkie delikatne uwodzicielskie…. Kolor ceglasty z fioletowym refleksem. Bukiet bardzo
intensywny – konfitura z wiśni i czereśni, z dodatkiem rodzynek złamana eukaliptusową i tytoniową
nutą. W ustach pełne, gładkie i soczyste o długim finiszu.
Ręczny zbiór winogron pod koniec września , wcześniej ograniczanie owoców (zielone zbiory) , przerzedzanie, przycinanie.
Cabernet Franc i Cabernet Sauvignon są zbierane ręcznie, a następnie tłoczone tego samego dnia, podczas gdy Merlot są zbierane ręcznie, następnie pozostaną jakieś 20-30 dni suszone. Fermentacja i dojrzewanie później w betonowej kadzi w normalnej temperaturze przez około 40 dni.
Finalny produkt dojrzewa w nowych dębowych beczkach minimum 30 miesięcy, a następnie 1 rok w butelce.
Intensywnie czerwona barwa z odcieniami granatu , bukiet wypełniony owocami borówki , czarnej porzeczki , jeżyny , piżma i przypraw , na podniebieniu bogate złożone dłuuugie, o aksamitnym wykończeniu, przyprawionym powidłami śliwkowymi , dziką jagodą z nutą czarnego pieprzu , ziół i gliny …
Uff ciężko opisać tak dobre wino !
Usta wypełniają dojrzałe czerwone owoce z dominantą aromatów winogron, w tle prażone aromaty i przyprawy z czystą subtelna lekko waniliową beczką.
W ustach , pełne , aksamitne, świetnie zbalansowane.
Nos wypełniony dojrzałymi czerwonymi owocami, tytoniem , skórą, przyprawami. Clos Monlleó to gęste i naprawdę wspaniałe wino z dużą ilością ekstraktu, pikantności i aksamitnych tanin, wino o bardzo długim finiszu, kompletne od początku do końca !
Dekanter.pl – Obwiniaj się do Woli !
NEWSLETTER www.dekanter.pl umożliwia automatyczne otrzymywanie informacji związanych z działalnością sklepu stacjonarnego i witryny Dekantera. Przez zapisanie się do newslettera wyrażasz zodę na przetwarzanie danych w celach marketingowych (więcej w RODO) i na Regulamin newsletteru.